Leon Verdonschot legt voor LINDA.nl wekelijks het vuur na aan de schenen. Deze week is presentator Charles Groenhuijsen (68) aan de beurt. Over daders en slachtoffers, een katholieke jeugd en zijn dof uitgeslagen vooruitgangsoptimisme.
Je nieuwe programma Recht in de ogen, nu op NPO1 te zien bij Omroep Max, is gebaseerd op een concept dat veel mensen niet kennen: ‘herstelrecht’. Simpel samengevat: dader en slachtoffer bij elkaar brengen. Je schreef onlangs in een inleiding van een boek over dat onderwerp: ‘Herstelrecht gaat niet alleen over daders en slachtoffers. Het gaat ook over u en mij, ons allemaal.’ Waarom is dat zo?
“Uit alle onderzoeken en uit ervaringen blijkt dat als het lukt een dader en een slachtoffers bij elkaar te brengen, uiteraard op basis van vrijwilligheid, ze daar allebei veel baat bij hebben. Beiden ervaren ze een gevoel van bevrijding. De kans dat zo’n dader daarna opnieuw de fout ingaat is echt kleiner, omdat ze zich nu realiseren wat ze een ander hebben aangedaan. En daar hebben jij en ik dus ook belang bij.
Daarnaast gebeurt er ook veel bij het slachtoffer. In het meest vergaande geval is er voor hen sprake van vergeving, maar ook bij anderen geldt: als mensen iets gruwelijks is aangedaan, en het lukt ze uit de dwang van woede, wrok en wraak te breken – die allemaal heel begrijpelijk zijn – lukt het ze veel beter hun leven weer op te pakken. Er hangt een soort donderwolk boven ze, van de als monster ervaren dader, waardoor de zon nooit meer schijnt. De levens van slachtoffer en dader zijn voor de rest van hun levens met elkaar verknoopt, in die zin hebben ze beiden levenslang.”