Als presentator Gaston Starreveld van de Nationale Postcode Loterij bij Nathalie Doorn (46) voor de deur staat met een cheque van 12,5 duizend euro, is ze niet thuis.
En dus maakt de organisatie het bedrag zonder poespas naar haar over.
Als presentator Gaston Starreveld van de Nationale Postcode Loterij bij Nathalie Doorn (46) voor de deur staat met een cheque van 12,5 duizend euro, is ze niet thuis.
En dus maakt de organisatie het bedrag zonder poespas naar haar over.
“Ik kwam jaren geleden thuis van vakantie, pakte mijn koffers uit en waste mijn kleren”, vertelt Doorn. “De dingen die je doet als je weer thuiskomt. Ook keek ik op mijn bankrekening. Daarop was ineens een enorm geldbedrag bijgeschreven. In de beschrijving stond dat het van de Postcode Loterij was, maar ik geloofde het niet. Dacht: ‘Dit klopt niet’. Ik was niet gebeld, had geen mail ontvangen, niks.”
Maar na een korte zoektocht op het internet en een bezoek aan de website van de Postcode Loterij, blijkt het toch echt te kloppen. Bruto heeft ze twaalfenhalf duizend euro gewonnen. Het bedrag, netto 9.750 euro, is netjes naar haar overgemaakt. “Heel onwerkelijk, echt wauw. Het was zo’n tranen-in-je-ogen-gevoel. Zo’n groot bedrag. Al is ‘groot’ natuurlijk een relatief begrip.”
Doorn heeft op dat moment een studieschuld en een lening voor haar auto openstaan. De schuld bij de Belastingdienst heeft ze al afbetaald. “Ik had een tijd in het buitenland gewoond en had blijkbaar mijn aangifte verkeerd ingevuld. Ik moest zesduizend euro in één jaar afbetalen.” Ze moet noodgedwongen flink bezuinigen. “Abonnementen zegde ik op, ik deed minder boodschappen en had nauwelijks geld over voor leuke dingen.”
Het geld is dan ook een geschenk uit de hemel. “Ik heb mijn schulden meteen afbetaald. Het geld dat over was heb ik overgeheveld naar mijn spaarrekening. Zo kon ik het niet meteen uitgeven en rustig bedenken wat ik ermee wilde doen. En ik ben er dan niet meteen van op vakantie gegaan, dit gaf mij een enorm gevoel van vrijheid. Mijn vaste lasten waren veel lager. Ontzettend fijn.”
Het verandert haar leven op de korte, maar ook op de lange termijn. “Ik ging mede hierdoor anders en bewuster met geld om. Dat was overigens al begonnen toen de rekening van de Belastingdienst op de mat viel. Ik ging vanaf dat moment bijhouden wat er inkomt en uitgaat. Daar ben ik op gaan voortborduren. Ik kon gaan sparen en mijn aflossingsvrije hypotheek gaan aflossen.”
“Hoe je over geld denkt, heeft met je opvoeding te maken”, vervolgt ze. “Ik ben opgegroeid in een gezin waar we het niet breed hadden. Sommige mensen in diezelfde situatie worden, even zwart-wit gesteld, knieperig en zorgen ervoor dat ze later niet in diezelfde situatie terechtkomen. Bij mij werkte het andersom. Ik zag mijn studiefinanciering als gratis geld. Koos voor een levensstijl die ik niet gewend was, waarvan ik dacht dat ik ‘m verdiende.”
Ze denkt dan ook dat het belangrijk is dat jongeren niet alleen thuis met geld leren omgaan, maar hier ook op school les over krijgen. “Als je achttien bent, ben je ineens overal zelf verantwoordelijk voor. Niemand die je daarop voorbereidt, behalve je ouders.
Als je ouders geen verstand hebben van dergelijke zaken, is dat zonde. Waarom zou je bijvoorbeeld als gezonde achttienjarige een uitgebreide zorgverzekering afsluiten, terwijl dat niet nodig is. Neem een bijbaan en zorg ervoor dat je je eigen risico kunt betalen. Alleen met de juiste informatie kunnen jongvolwassenen de voor hen juiste beslissing maken.”
Jacqueline (52): 'Mijn ex 'vergat' te vertellen over zijn ontslag, affaire én schulden'Lees ook