‘Wijntje?’ Het werd nooit gevraagd bij Myrthe (26) thuis: ze groeide op in een alcoholvrij huishouden. Het inspireerde haar om zelf óók van de fles af te blijven.
“Waarom zou ik extra geld betalen als ik net zo goed ga op ijsthee?”
‘Wijntje?’ Het werd nooit gevraagd bij Myrthe (26) thuis: ze groeide op in een alcoholvrij huishouden. Het inspireerde haar om zelf óók van de fles af te blijven.
“Waarom zou ik extra geld betalen als ik net zo goed ga op ijsthee?”
In principe hebben de ouders van Myrthe nooit alcohol in de (koel)kast staan. Met verjaardagen halen ze bier of wijn voor familieleden die wel van een slokje houden, maar wat overblijft gaat meteen met hén mee naar huis. “Als we wijn kregen in een kerstpakket werd dat meteen cadeau gedaan aan een ander”, vertelt Myrthe. Hoewel ze thuis amper in aanraking komt met het concept ‘alcohol’ leert ze natuurlijk wel wat het is: via TV, via verjaardagen van vriendinnen en in restaurants. Een welkomstglas champagne wordt door haar ouders altijd vriendelijk afgewimpeld, dus op een gegeven moment vraagt ze zich wel af waarom dat eigenlijk zo is.
“Allebei mijn ouders bleken hun eigen redenen te hebben voor ons alcoholvrije huishouden”, vertelt ze. “Mijn opa was een zware alcoholist en mijn vader maakte van dichtbij mee wat dit allemaal kapot kan maken, dat wilde hij voor zichzelf anders doen. En mijn moeder vindt de smaak van alcohol gewoon niet lekker. Toen ze kinderen kreeg besloot ze volledig nuchter door het leven te gaan: ze wilde altijd paraat staan en in een auto kunnen springen als dat nodig was.”
Myrthes ouders drinken dus geen druppel, maar laten hun kinderen vrij om deze keuze zelf te maken. Toch weet Myrthe al vrij snel dat ze hun voorbeeld wil volgen. “Ik ben sowieso wat tegendraads”, grapt ze. “Groepsdruk doet me niet zoveel, dus toen iedereen op feestjes begon te drinken vond ik het juist wel cool om ‘nee’ te zeggen. En dat heb ik eigenlijk nooit meer losgelaten. Daarnaast vond ik het zonde als het impact zou hebben op mijn studie. Ik zag soms studiegenoten brak in de collegezaal zitten of zelfs afwezig zijn omdat ze thuis hun roes lagen uit te slapen. Dat vind ik zonde, ik neem de kansen die ik krijg graag serieus.”
Als vriendinnen of collega’s een bier- of wijntje drinken in haar buurt vindt Myrthe dat overigens helemaal prima. Het zijn vooral de grotere zuipfestijnen waar ze moeite mee heeft, vertelt ze. “Ik moest mijn zusje naar het centrum van Rotterdam brengen toen Feyenoord net gewonnen had. Naast het gewone enthousiasme waren mensen echt losgeslagen en hartstikke dronken. Dát snap ik nooit zo goed. En ik kom uit Brabant, dus elk jaar na carnaval is het raak. Dan komen de verhalen van hoe bezopen mensen wel niet waren en dat ze niet wisten in welk bed ze wakker werden. Ik kan daar plaatsvervangende schaamte voor voelen, maar op die momenten houd ik mijn scherpe mening wel voor mezelf.”
Over het algemeen wordt Myrthes keuze om niet te drinken geaccepteerd, vertelt ze, maar sommigen vinden het tóch lastig om te begrijpen. Opmerkingen als ‘je weet niet wat je mist’ en ‘dan heb je toch geen leven?’ passeren heus de revue. “Soms proberen mensen me over te halen met het argument dat een bepaald drankje ‘niet eens naar alcohol smaakt’. Nou, dan hoef ik het toch ook niet te proberen? Als ik even wil ontspannen of druk van de ketel wil halen, dans ik een rondje in de woonkamer of kijk ik series. Het is niet alsof ik zonder alcohol maar voor de helft leef, ofzo. Ik ga er altijd graag een gesprek over aan, maar doe dat het liefst op een wederzijds respectvolle manier. Je zegt tegen een vegetariër hopelijk ook niet dat-ie een mietje is omdat hij geen vlees eet.”
Als je bier, wijn, cocktails, spritzjes en allerlei andere percentage-dranken op de kaart negeert, wat kies je dan als je op een terras zit? Nou, heel simpel: water, thee of een smoothie bij de lunch. “Als ik in een gekke bui ben, bestel ik ijsthee. Of verse limonade, dat hebben ze ook steeds vaker. Laatst bestelde ik bijna een alcoholvrije cocktail, maar voor die prijs kon ik daar vier watertjes drinken: láát maar, denk ik dan. Op dat vlak ben ik een echte Nederlander.
Laatst zei mijn moeder ook iets wat me bij is gebleven”, sluit Myrthe af. “Ze zei: ‘Als ik ergens ben en iemand zegt ‘jeetje wat ongezellig’ als ik niet drink, dan is mijn antwoord: ‘Ik ben gezellig van mezelf, als jij dat níet vindt is dit misschien niet het feestje waar ik bij moet zijn’.’ Dat vond ik wel een hele mooie.”
De beslissing om (tijdelijk) niet te drinken wordt steeds normaler gevonden, maar stuit ook nog vaak op sociale weerstand. Dat weten ook Bridget Maasland, Evi Hanssen en Veronica van Hoogdalem: de drie coversterren van LINDA. ‘WIJNTJE’. Lezen? Haal jouw favoriete cover nu in de winkel of bestel ‘m in onze online shop.