Als je weet dat je bepaalde momenten – zoals een bruiloft – in de toekomst niet zult meemaken, krijg je door online ‘kluisjes’ de kans om er na je overlijden tóch bij te zijn.
Robert Buus (54) ontwikkelde het platform Mindlockers.nl.
Herinnering in Mindlocker
Mensen die weten dat ze door ziekte vroegtijdig zullen overlijden en bepaalde dingen niet meer meemaken, vullen op de website van Robert een ‘kluisje’. Hierin stoppen ze bestanden zoals foto’s, video’s en teksten, die op een uitgekozen datum vrijgegeven worden aan een familielid. Zo kunnen ze na hun overlijden toch nog iets aan hun naasten geven. Vijftien procent van de omzet van Mindlockers gaat naar de Alzheimerstichting.
Robert zat met zijn vriendin de tranentrekker PS. I love you te kijken, toen hij op het idee kwam om Mindlockers te maken. “In de film laat een man voordat hij overlijdt brieven en opdrachten na aan de vrouw van wie hij houdt. Brieven vind ik een beetje ouderwets, dus ik dacht: waarom zou je geen verrassingen maken met beeld en geluid?”, vertelt hij ons.
Een verrassing zonder notaris
In eerste instantie richtte de website zich op mensen met de ziekte van Alzheimer. Toch kunnen veel meer mensen op het platform terecht. “Je kunt denken aan alzheimerpatiënten, maar ook aan mensen met ALS en kanker.” Voor het maken van de website spraken de makers van Mindlockers veel mensen met alzheimer. Deze mensen hadden ook de wens om na hun overlijden iets achter te laten dat niet met de notaris te maken had.
Er zijn twee verschillende soorten kluisjes. Eén waarin voornamelijk foto’s en teksten passen en één waar ook nog videobestanden bij kunnen. “Als je zoon trouwt in 2021 en je al weet dat je dat niet gaat redden, kun je nu al een speech opnemen en die vrijgeven op de dag van zijn huwelijk.” Opgeslagen herinneringen blijven zes jaar in je Mindlocker zitten.
Verjaardag in het buitenland
Zelf heeft Robert ook al een Mindlocker gebruikt voor de verjaardag van zijn dochter. “Ik ga niet binnenkort dood, maar mijn dochter vierde haar 23ste verjaardag in het buitenland. Toen hebben we met het hele gezin ‘lang zal ze leven’ gezongen voor de camera. Toen ze jarig was, gaf ik de video vrij en zo waren we tóch een beetje bij haar die dag.”