Journalist Milou Deelen is op haar 23e een van de grootste voorvechters van gelijke rechten in Nederland. Wij vragen haar op Internationale Vrouwendag hoe ‘we’ er anno 2019 voorstaan.
Spoiler: er is nog veel te leren.
Journalist Milou Deelen is op haar 23e een van de grootste voorvechters van gelijke rechten in Nederland. Wij vragen haar op Internationale Vrouwendag hoe ‘we’ er anno 2019 voorstaan.
Spoiler: er is nog veel te leren.
“We zitten in een feministische golf”, begint Milou positief. “Voor zover ik dat kan bepalen natuurlijk. Want ja, wie beslist dat?” Het zet meteen de toon voor de rest van het gesprek. Milou is geen politicus met een kant en klare speech, maar zegt gewoon wat er in haar opkomt. Het onderwerp gaat haar duidelijk aan het hart. “Het speelt ontzettend, er is ook nog heel veel te doen.”
The male gaze (‘de mannelijke blik’) is volgens Milou in onze samenleving verweven. “Er zijn nog steeds meer mannen die beslissingen nemen en dat heeft overal invloed op. Zo worden veel reclames bijvoorbeeld nog gemaakt door mannen. Dat bepaalt het beeld dat ons dagelijks wordt voorgeschoteld.” Hoe feministisch Milou ook is, ze betrapt zichzelf soms ook nog op deze male gaze. “Wanneer ik met een man naar bed ging, was ik vooral bezig met hoe hij mij zag. Dáár werd ik geil van, in plaats van dat ik genoot van wat ik zelf zag en voelde. Ik maakte bepaalde gezichtsuitdrukkingen omdat ik dacht dat hij dat wilde zien. Toen ik dat doorhad, besefte ik dat dit door die male gaze kwam. Op dit moment ben ik met een vrouw en heb ik helemaal niet het gevoel dat ik me anders moet voordoen.”
Lees ook
Milou Deelen (21) schrijft open brief aan klant die foto onder haar rokje maakte
Dat voorbeeld zegt veel over de onomwondenheid van Milous uitspraken. Ze durft persoonlijke kwesties te bespreken waar niet veel over gepraat wordt, maar waar veel vrouwen zich wél in herkennen. Zo ging Milou op Internationale Vrouwendag 2017 viral met een video over de slutshaming die haar is overkomen. In de twee jaar daarna bleef ze actief in de strijd voor gelijke rechten met verschillende opvallende acties. Zo stuurde ze haar bedpartners Tikkies om mee te betalen aan haar anticonceptie en plaatst ze in het kader van ‘free the nipple’ regelmatig stijlvolle foto’s van zichzelf met blote borsten op Instagram. “Het is belangrijk dat erover gepraat wordt en als ik er met zulke acties meer aandacht voor kan krijgen, doe ik dat graag.” Ook vandaag komt Milou met een krachtige video (die je boven dit artikel ziet).
Lees ook
Milou (21) maakt video over slutshaming: ‘Ik werd uitgemaakt voor hoer, slet of laag wijf’
Wie taboes doorbreekt, krijgt vaak te maken met wisselende reacties. Zo ook Milou. “Ik lees liever positieve dan negatieve reacties natuurlijk, maar de negatieve reacties bevestigen vaak juist het punt dat ik aankaart. Toen ik twee jaar geleden viral ging, was ik echt in shock door de negativiteit, maar inmiddels weet ik wat ik kan verwachten en doet het me niet meer zoveel.” Daarbij zijn er gelukkig ook mensen die positief reageren. “Deze week vertelde een vriendin me dat ze de morning-afterpil moest halen en dat haar bedpartner haar vroeg of ze een Tikkie wilde sturen voor de kosten”, vertelt ze enthousiast. “Zo zijn er nog veel meer voorbeelden die laten zien dat ik met een artikel of een post echt verandering teweeg kan brengen.”
Internationale Vrouwendag is voor de journalist dan ook belangrijk. “Die dag betekent echt heel veel voor mij. Het is een soort Koningsdag maar dan voor ‘ons’, vrouwen. Het is erg dat het nodig is, maar dat is nou eenmaal zo, dus laten we er vooral goed bij stilstaan.” Wanneer haar gevraagd wordt waar we dan precies bij stil moeten staan, komt Milou bijna niet uit haar woorden. Niet omdat ze het niet weet, maar omdat ze overloopt van de punten die beter kunnen. De passie is in haar woorden te horen: gelijke lonen, seksuele intimidatie, vaderschapsverlof, vrouwen als lustobject, slutshaming, de orgasmekloof (mannen komen bij heteroseksuele sex veel vaker klaar dan vrouwen, “daar kan ik me ook enorm over opwinden”): alles komt voorbij. “Er is zoveel. Ik kan bij elk onderwerp wel honderd belangrijke zaken noemen.”
Dat de Internationale Vrouwendag er niet voor niets is, is dus wel duidelijk. Mocht je na het lezen van dit stuk ook aan de slag willen, dan heeft Milou nog wel een tip. “Steun elkaar. Het klinkt zo cliché, maar het is gewoon echt waar. Mannen houden elkaar vaak de hand boven het hoofd en dat mogen vrouwen ook meer doen. Die girlpower, die sisterhood, vind ik echt heel belangrijk. Uiteindelijk moeten we het samen doen.”