Het is iets dat je al duizend keer hebt gehoord, maar toch naast je neerlegt. Je telefoon uit de slaapkamer verbannen is goed voor je nachtrust. Redacteur Sjoerd ging overstag én raakte overtuigd.
Mijn telefoon ging de slaapkamer uit, en dit deed het met me
Als je je telefoon mee naar bed neemt is de kans groot dat je toch nog even door de feed van je ex scrolt of een rondje tindert.
Old school wekker
Mijn toenmalige vriendin had er een moord voor gedaan als ik mijn telefoon buiten de slaapkamer zou laten. Ze werd gek van ‘de energie, de straling en de onrust‘. De vriendin daarvoor trouwens ook. Nu, jaren later, leek het me zélf wel een goed idee.
Hét excuus is natuurlijk dat je telefoon je wekker is en dat je dus niet zonder kunt in de slaapkamer. Alsof er niet ook mensen op tijd naar hun werk gingen voordat we gezegend waren met de komst van mobieltjes. Er waren – en zijn nog steeds, zo blijkt – aparte apparaten die als functie hebben je wakker te maken. Die heten, heel toepasselijk, wekker.
Een wekker vinden die aan mijn eisen voldeed bleek nog niet zo makkelijk. Daarover later meer, want waarom eigenlijk al die moeite doen (en extra geld uitgeven)?
Blijven scrollen
Apps en vooral sociale media als Facebook, Twitter en Instagram zijn ontworpen om je aan het scrollen te houden. Dat ze verslavend werken is geen geheim meer.
Als je je telefoon mee naar bed neemt (als wekker uh-huh) is de kans groot dat je voor het slapen gaan toch nog even door de feed van je ex scrolt. Of een rondje tindert. Of wat kattenfilmpjes kijkt. Of allemaal. En voor je het weet ben je weer een uur verder. Een uur dat je ook slapend had kunnen doorbrengen.
En dat is alleen nog maar vóór het slapen. Want vergeet niet je nachtelijke wandeling naar de wc, waarbij je ook even op je telefoon kijkt. En natuurlijk de berichten die je checkt in de ochtend terwijl je nog in bed ligt.
Minder afleiding
Of ik meer uren slaap sinds mijn telefoon de slaapkamer niet meer in komt weet ik niet precies (mijn smartwatch die mijn slaap bijhield is ook in de ban gedaan). Wel merk ik veel minder afleiding voor ik ga slapen.
En dat slapen een bewustere keuze is. Als ik per se nog iets op mijn telefoon wil doen, dan doe ik dat voor ik naar bed ga. Als ik klaar ben, ben ik echt klaar en dan ga ik slapen. Dat voelt veel rustiger.
Vijanden van de slaap
Er zijn meer vijanden van de nachtrust. Wat dacht je van blauw licht! In hoeverre de blauwe gloed van een scherm nou echt invloed op me had weet ik niet, maar dat licht in verschillende kleurtinten invloed heeft op je bioritme is goed onderzocht. Het was niet alleen de mooie glimlach van de verkoopster waarmee ik mij ooit een bril met blauwlichtfilter liet aansmeren; haar verhaal klonk ook goed.
Dan heb je nog de druk om altijd bereikbaar te moeten zijn. Die voel ik niet zo voor mijn werk (sorry lieve collega’s bij LINDA.), maar wel voor familie. Wat als er iets is met mijn moeder, of mijn broer? In werkelijkheid bellen die nooit ’s nachts en scheelt het mij een hoop onrust om niet de mogelijkheid van een trillende telefoon naast mijn kussen te voelen.
Straling
De belangrijkste reden van mijn ex om er herhaaldelijk op aan te dringen mijn telefoon de slaapkamer uit te bannen was het risico van straling. Als journalist deed ik wat ik moest doen, maar ik kon nergens bewijs vinden dat elektromagnetische straling van telefoons gevaarlijk is.
Op dit moment is de consensus onder meer bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat er geen aanwijzingen zijn dat straling van mobieltjes kwaad kan. Met rekening houden met je partner wanneer die bezorgd is, is natuurlijk niets mis dus straling kan om die reden alsnog een goede reden zijn voor een telefoonvrije slaapkamer.
En als je het toch hebt over rekening houden met je partner. Er zijn natuurlijk leukere dingen om te doen in de slaapkamer dan je berichten checken…
Nieuwe wekker
Oké, genoeg redenen dus om het eens te proberen. Tijd om een wekker aan te schaffen. Maar wel graag eentje die er mooi uit ziet, goed klinkt (dus geen ouderwetse rinkel-wekker en geen ‘smart’ wekker die alsnog met een groot scherm en allerlei toeters en bellen voor afleiding zorgt.
Na een zoektocht door de krochten van verschillende webwinkels en langs Chinese prullaria kwam ik uit bij een veel te dure wekker die alles had wat ik zocht. De eerste nacht nam ik mijn telefoon per ongeluk toch mee naar bed, puur uit gewoonte.
De nachten erna begon het. Ik werd heerlijk wakker met de geluiden van vogeltjes die in mijn te dure, maar fijne wekker leefden. Ik checkte mijn telefoon pas na het tandenpoetsen en douchen, en de wereld bleek best zo lang te kunnen wachten op mijn aandacht.
Meer rust
Het wennen aan mijn telefoon de slaapkamer uit doen viel me heel erg mee. Het was vooral de stap om ermee te beginnen die groot voelde. Ik voel echt verschil in hoe rustig ik in slaap val. Het verschil is nog groter bij het wakker worden, doordat ik niet meteen vanaf de eerste seconde helemaal ‘aan’ sta en beschikbaar ben voor de wereld, maar rustig kan opstarten.
En mijn huidige vriendin, die is ook blij dat ik nu geen telefoon meer bij het bed heb.
Ruim de helft van de Nederlanders verkiest goede nachtrust boven sexLees ook