Een foto van een verdronken vader en zijn dochter uit El Salvador wordt sinds gisteren over de hele wereld gedeeld. Wat maakt dit beeld zo iconisch en is het niet te heftig om te delen?
Wij vroegen het aan media-ethicus Huub Evers.
Foto verdronken vader en dochter
De foto staat nu al symbool voor de migratiecrisis in Midden-Amerika. Veel mensen ontvluchten hun land door extreme armoede en bendegeweld. De man op de foto probeerde met zijn gezin vanuit Mexico de grens met de Verenigde Staten over te steken. Omdat er bij de grens weinig asielaanvragen worden behandeld, wilden zij illegaal de rivier Rio Grande oversteken. De poging werd hem fataal. Bij veel kranten stond de foto op de voorpagina en ook LINDA.nl zette het beeld boven een artikel.
Reacties van LINDA.-lezers
Veel mensen vinden de foto heftig om te zien. Sommigen, zoals een aantal LINDA.-lezers, vinden het té heftig. Zo zegt iemand onder onze Facebookpost: ‘Ik had deze foto liever niet gezien, een bericht alleen was genoeg geweest.’ En een ander schrijft: ‘Het gebeuren is vreselijk, maar daar hoef ik geen foto bij te zien.’
‘Het menselijke en politieke verhaal’
Media-ethicus Huub Evers begrijpt waarom de foto veel gedeeld wordt. “Het laat precies, op een hele trieste manier, de migratiepolitiek in het zuiden van de Verenigde Staten zien. Het toont de ernst van de situatie in volle hevigheid”, legt hij uit. Hij vindt de foto dan ook niet te heftig om te tonen. “Wil je de zaak aan de kaak stellen, moet je de foto laten zien.”
Wanneer niet?
Er zijn volgens hem wel redenen om een bepaalde foto níet te tonen. “Een argument om een beeld niet te laten zien, kan privacy zijn. Dat is hier niet aan de orde: je kunt de gezichten van de vader en zijn dochtertje niet zien. Wanneer ze op hun rug hadden gelegen, had je een heel andere foto gehad. Dan was er nog veel meer de discussie ontstaan of je de foto wel of niet moet laten zien. Een ander argument om een beeld niet te laten zien is wanneer de foto te gruwelijk is, bijvoorbeeld bij afgehakte ledematen of een onthoofding.”
Waarom toch zo heftig?
Wat deze foto toch zo heftig maakt is volgens hem vooral het verhaal dat erachter zit. “De migrantencrisis, de kolkende rivier, de muur die Trump wil bouwen, de asielprocedures die strenger zijn gemaakt: dat hele verhaal maakt de foto iconisch.” Ook speelt het volgens hem mee dat het hier om een klein kind gaat.
Hoewel er onder onze Facebookpost een discussie ontstond, valt het Evers op dat die discussies steeds minder voorkomen. “De kwestie of je de foto moet laten zien, kom je in de media nog weinig tegen. We raken steeds meer gewend aan schokkende foto’s. Daardoor zijn we minder snel overstuur.”