Emma kreeg op driejarige leeftijd de diagnose leukemie. Ze stond met een fotoreportage in LINDA.167, waarna LINDA.nl haar verhaal lange tijd bleef volgen.
Haar moeder Marjolein vertelt hoe het nu, anderhalf jaar later, met Emma (6) gaat.
Emma kreeg op driejarige leeftijd de diagnose leukemie. Ze stond met een fotoreportage in LINDA.167, waarna LINDA.nl haar verhaal lange tijd bleef volgen.
Haar moeder Marjolein vertelt hoe het nu, anderhalf jaar later, met Emma (6) gaat.
Eerder vertelde Marjolein hoe ze erachter kwam dat haar dochter leukemie had. “Emma was al een tijd wat witjes en ze kreeg onverklaarbare blauwe plekken in haar hals. Ik ben verloskundige en wist meteen: dit komt niet van het spelen. Op dinsdag prikten we bloed bij de huisarts, op woensdag kreeg ze haar eerste chemo. De artsen waren verbaasd dat ze überhaupt nog overeind stond: zó laag waren haar ijzerwaarden.”
Wat volgde was een traject van twee jaar. Emma kreeg meerdere operaties, talloze bloedtransfusies en chemotherapie om de leukemie eronder te krijgen. Met succes: in 2019 rondde ze haar behandeling af. Hier lees je meer over deze tijd.
Inmiddels is Emma dus anderhalf jaar verder en gaat het ontzettend goed met haar. De controles vinden, mede door corona, niet meer plaats om de zes weken, maar om de zes maanden. Haar gezondheid is goed en volgens Marjolein is er geen reden om aan te nemen dat Emma níet bij de tachtig procent zou zitten, het aantal kinderen dat geneest van leukemie. “Toch ligt die andere twintig procent altijd op de loer,” vertelt Marjolein. “Je bent hier gewoon levenslang door getekend. Ik zal nooit meer onbezorgd moeder kunnen zijn.”
Ze vertelt dat ze ontzettend blij is dat ze de kans heeft gekregen om een normaal leven voor Emma op te bouwen, maar dat de overgang toch best pittig was. “We zaten twee jaar lang in een sneltrein en ik was eerlijk gezegd best bang om uit te stappen. Je weet niet wat je moet verwachten. Het gaat steeds beter, maar soms schieten we nog steeds in de opperste staat van paraatheid als Emma verkouden is of witjes ziet. Toch zijn we enorm dankbaar voor het leven dat we hebben. We halen eruit wat erin zit.”
Ze is nog maar zes jaar oud, maar Emma heeft haar bekkie wel bij zich. Dat komt ook naar voren tijdens collecterondes die ze met haar vader doet, voor KWF Kankerbestrijding. Marjolein lacht als ze de anekdote vertelt. “Als iemand de deur opent begint zij altijd met praten. ‘Heeft u centjes voor KWF?’ Een man vroeg haar een keer of ze wel wist wat het KWF was. Zij antwoordde: ‘Ja hoor, dat is voor zieke mensen met kanker. Dat had ik zelf ook twee jaar, toen had ik geen haar meer’. Die man stond klaar met twee euro in zijn hand, maar liep toch snel even terug naar binnen voor een briefje van tien. Daar kunnen we dan hartelijk om lachen.”
“Ze is zo goedgebekt omdat ze zo lang in een volwassen wereld heeft moeten leven. Ze heeft geleerd om op te komen voor zichzelf en zegt precies waar het op staat,” aldus Marjolein.
Emma in actie:
Emma zit nu in groep vier, waar ze het enorm naar haar zin heeft. De meeste klasgenootjes weten wat haar geschiedenis is, dus de leukemie komt nog regelmatig ter sprake. Als vriendinnetjes thuis komen spelen, wordt de KanjerKetting er nog wel eens bij gepakt. “Ze vertelt dan honderduit over wanneer ze bepaalde kralen kreeg, bij het bloedprikken of de slaapdokter. Dat weet ze nog wel, maar de specifieke details vervagen steeds meer. Dat is fijn: ik heb liever dat ík me alles levendig herinner, dan dat zij dat heeft.”
Af en toe geniet Emma van wat privileges, als Marjolein een extra oogje dichtknijpt. “Als ze om 19.00 uur naar bed moet en om 18.50 zegt dat ze nog een sinterklaastekening wil maken, dan mag dat lekker. Ze wordt gewoon opgevoed met regels, hoor. Maar soms denk ik: doe maar, meissie. Wie weet hoe het volgend jaar is. We zijn gewoon heel blij en dankbaar dat het allemaal zo goed gaat. Iedere dag tellen we onze zegeningen.”
Zondag 6 december maakt Jeroen Pauw een speciale uitzending van de talkshow Pauw komt binnen vanuit het Prinses Máxima Centrum, waar Emma ook werd behandeld. Ouders, kinderen en professionals gaan om tafel: wat betekent de ziekte kanker in het leven van kinderen en jongeren? De uitzending is om 22.20 uur te zien op NPO1.
Lees ook
Aaliyah (18) overleefde op wonderbaarlijke wijze drie keer acute leukemie