De Michelinsterren van 2021 werden maandag bekendgemaakt. Ook Da Vinci, het restaurant van chefkok Margo Reuten en haar man, behoudt haar Michelinster.
En daarmee is de Limburgse Reuten nog altijd de enige vrouw met een Michelinster.
De Michelinsterren van 2021 werden maandag bekendgemaakt. Ook Da Vinci, het restaurant van chefkok Margo Reuten en haar man, behoudt haar Michelinster.
En daarmee is de Limburgse Reuten nog altijd de enige vrouw met een Michelinster.
De chefkok werkt sinds haar vijftiende in de horeca. “Mijn familie zit in de vleeshouwerij. Mijn vader bracht me op mijn vijftiende naar de slagerij van een klant. Veel schnitzels paneren en afwassen”, vertelt Reuten. Later mag ze ook mee om gerechten te serveren op feesten en partijen. “Dat vond ik geweldig. Vanaf dat moment wilde ik de keuken in.”
Ze begint aan de horeca-vakopleiding, en wanneer een klasgenootje besluit een stage bij sterrenrestaurant Juliana in Valkenburg níet aan te nemen, grijpt Reuten haar kans. “Ik stapte daar de keuken in en dacht meteen: dit wil ik later ook.” En zo geschiedde.
Reuten opent in 1993 haar eigen zaak in het Limburgse Maasbracht: Da Vinci. Zes jaar later wordt haar harde werk beloond met een Michelinster. “Ik heb altijd in sterrenrestaurants gewerkt. Super om daar te werken, maar dan ben je onderdeel van het geheel. Als je dan zélf een Michelinster krijgt, als kok, dan is dat heel bijzonder. Ik vind het súper”, zegt de Limburgse.
De tweede Michelinster volgt in 2008, maar helaas moet Reuten die in 2018 weer inleveren. “We hebben pech gehad. Misschien hadden we net te maken met een inspecteur van wie de neus de andere kant op staat. Zo’n verlies van een Michelinster is wel keihard.”
Tekst gaat door onder de Instagrampost.
Dit bericht bekijken op Instagram
Een bericht gedeeld door Restaurant Da Vinci Maasbracht (@davincimaasbracht)
Lees ook
Lekker dan: nieuwe Michelinsterren voor 10 Nederlandse restaurants uitgelekt
Het is dan ook elk jaar weer spannend als de Michelinsterren bekend worden gemaakt. “Het is gelukkig wel gezonde spanning en daar houden we van. We hebben de kick nodig om te presteren en onze gasten te blijven verwennen.” Om zo’n ster te behouden, moet je goed, mooi en lekker koken. “Mooie ingrediënten gebruiken en het perfecte glas wijn erbij serveren. Het zit hem in de details. Altijd. Slapen doen we wel een andere keer.”
Toch doet Reuten het allemaal niet voor die Michelinster. “Deze zaak heb ik voor mezelf en ik doe dit vak héél graag. Michelin pikt je eruit omdat je ergens heel goed in bent, zoals je signature dishes. Die worden alsmaar beter.” Toch wil ze de Michelinster ook niet kwijt. “Ik heb al aan zilver mogen ruiken, nu wil ik ook goud. Ik wil altijd meer. Een echte topsportmentaliteit.”
Maar ergens is het eenzaam aan de top. Reuten is vooralsnog de enige vrouwelijke topchef met een ster. Hoe dat komt? Daar kan de Limburgse de vinger niet op leggen. “Wel zie ik vaak dat vrouwelijke topchefs een partner treffen die niet in het vak zit. Vervolgens voegen ze zich naar de partner en verlaten ze de keuken. Weer een goede kwijt, denk ik dan.” Gelukkig kan Reuten haar passie beoefenen sámen met haar man. “We hebben een prachtzaak samen.”
Koken “is a way of life”, vindt Reuten. Of dat nu met vrouwen of mannen is. “In 1990 werd ik de eerste vrouwelijke meesterkok ooit. Toen heb ik me wel even bewezen, hè, tussen al die mannen. Daar ga ik heel goed op.” Maar ’tussen al die mannen’, was ook een keiharde leerschool. “Maar nu kan ik veel energie en kennis geven aan alle jongens en meiden in mijn eigen keuken.”
Lees ook
‘Project Picknick’ zondag van start om in de buitenlucht de horeca te steunen
Reuten is nu vooral heel trots op haar vak en op haar bedrijf. “Je moet keihard werken voor zo’n Michelinster, die krijg je om wat je al die jaren laat zien. We gaan iedere dag tot het uiterste”, zegt de chefkok. “Ik hou van die uitdaging, die pak ik met beide handen aan. En dat zie en proef je aan alles in ons restaurant.”
Maar ook met een Michelinster op zak mag je dromen. Naast de wens voor drie Michelinsterren, zou Reuten ook wel eens een Disneyfilm willen inspreken. Van alle markten thuis, dus.
Zien hoe Margo te werk gaat?
Dit bericht bekijken op Instagram
Een bericht gedeeld door Restaurant Da Vinci Maasbracht (@davincimaasbracht)