Non-binaire mensen voelen zich meestal man noch vrouw. ln LINDA.199 vertellen zes personen over buiten de (binaire) hokjes bestaan, identiteit en jezelf zijn.
Één van hen is dirigent, componist en theatermaker Manoj Kamps (32).
Non-binaire mensen voelen zich meestal man noch vrouw. ln LINDA.199 vertellen zes personen over buiten de (binaire) hokjes bestaan, identiteit en jezelf zijn.
Één van hen is dirigent, componist en theatermaker Manoj Kamps (32).
“Non-binair is een manier om te zeggen dat ik geen man of vrouw ben”, legt Kamps uit. Hen* kaart ook aan dat dit geen perfecte term is: “Door het woord ‘non’ lijkt het alsof ik me afzet tegen iets.” Toch is hen blij dat het woord bestaat. “Tien jaar geleden had ik er nog niet de taal voor, terwijl ik me al mijn hele leven zo voel.”
“Ik ben geadopteerd. Ik zat tot mijn veertiende op een Britse school in Sri Lanka”, gaat hen verder. Als kind vond Kamps zowel bij jongens als bij meisjes weinig aansluiting. Die werd veel gepest. “Vroegen klasgenootjes of ik een jongen of meisje was, dan zei ik: ‘Geen van beide’,” vertelt Manoj.
Kamps heeft zich lang een outsider gevoeld, maar inmiddels heeft hen een fijne community om zich heen. “Daarbuiten wordt vaak gezegd dat dit allemaal ‘moderne praat’ is, terwijl non-binaire en trans mensen al zo lang bestaan als de mensheid. Het is fantastisch dat er de laatste jaren meer bewustzijn rondom non-binair zijn is, maar hen ziet dat er nog veel meer nodig is.”
Manoj vervolgt: “Toen ik tijdens een interview vroeg om voornaamwoorden ‘hen/hun’ of die/diens’ voor mij te gebruiken mailde de interviewer me terug: ‘Ik hoorde dat je hier gevoelig voor bent, maar het komt de leesbaarheid niet ten goede’. Heel pijnlijk.”
Hen vindt het belangrijk dat mensen zich realiseren dat ze niet voortdurend dingen kunnen vragen als: ‘Wat maak je allemaal voor narigheid mee?’ “Ik wil niet steeds mijn trauma’s blijven oplepelen”, zegt Manoj.
Om geaccepteerd en begrepen te worden, vereist dat wat werk bij de ander. Googel termen die je niet kent, luister podcasts over gender, volg Instagram-accounts die zich erover uitspreken, is het advies van Manoj: “Zodat wij onszelf niet almaar hoeven uit te leggen.”
Dit bericht bekijken op Instagram
Een bericht gedeeld door Manoj Kamps [they/them] ?????? (@not.that.manoj.ing)
*Non-binaire personen voelen zich meestal niet man of vrouw waardoor de binaire voornaamwoorden soms niet bij hen passen. Voor Manoj gebruiken we op diens verzoek ‘hen/hun’ en ‘die/diens’.
Alle ‘Een X in je paspoort’-interviews lezen? Dat kan in LINDA.199 ‘SEX’ die nu in de winkel ligt en online verkrijgbaar is.
Lees ook
Bert (180 kilo) is klaar voor de liefde: ‘Die mevrouw had mij niet gezien, alleen mijn omvang’