Liefdesverdriet. Mannen en vrouwen gaan hier echt op hun eigen manier mee om, weet liefdesverdrietspycholoog Hester Schaart.
“Mannen gaan al snel in de oplossingstand en vrouwen willen hun liefdesverdriet vaak delen met vriendinnen”, stelt Hester.
Liefdesverdriet. Mannen en vrouwen gaan hier echt op hun eigen manier mee om, weet liefdesverdrietspycholoog Hester Schaart.
“Mannen gaan al snel in de oplossingstand en vrouwen willen hun liefdesverdriet vaak delen met vriendinnen”, stelt Hester.
Hoewel ze niet te veel wil generaliseren, ziet ze wel vaak verschillen. “Mannen willen de breuk fixen en storten zich vaak op een nieuw ding om afleiding te zoeken. Een nieuw project: een nieuwe relatie, veel sporten, een reis. Alles om maar minder snel de gevoelens te delen en van buiten ‘cool’ over te komen. Ook wanneer ze dat niet zijn.”
Vrouwen daarentegen delen graag hun verhaal over de breuk met vriendinnen, familie, collega’s en anderen. Ze zoeken steun en troost in contact met anderen. Ook wachten ze langer voordat ze een nieuwe relatie aangaan.
Als ervaringsdeskundige weet Hester hoe erg je van de kaart kunt zijn als je je geliefde moet missen. Ze had het zelf niet verwacht, maar werd na haar breuk overspoeld door een heftige vorm van rouw. “Ik ben redelijk onverwachts verlaten door de man waarmee ik een paar jaar geleden in een relatie zat. Ik ben echt geschrokken van de duizelingwekkende vaart waarmee ik in een depressie kwam.”
Hester kon niet stoppen met huilen en bleef haar verhaal over de breuk keer op keer vertellen aan haar vriendinnen. Dag en nacht was ze bezig met haar liefdesverdriet. “Ik was echt dwangmatig, obsessief aan het nadenken over mijn ex. Wat had ik verkeerd gedaan?”
Hester zag haar hele toekomst in het water vallen en kon met die gedachten niet omgaan. Na een half jaar besloot ze dat ze echt professionele hulp nodig had. “Het ging niet goed met mij. Ik wilde niet zonder de ander, bleef maar bezig met wat er mis was gegaan.”
Een buienradar voor depressies? Psychologen ontwikkelen app die je gemoed tracktLees ookDankzij hulp van de psycholoog kreeg ze haar leven weer op de rit. Het triggerde ook iets in haar om met het onderwerp aan de slag te gaan. Ze verdiept zich sindsdien in het thema liefdesverdriet en besluit als liefdesverdrietpsycholoog anderen te helpen. Juist omdat ze weet hoe erg het kan zijn: “Van eindeloze huilbuien tot suïcidale gedachten aan toe.”
In haar praktijk ziet ze duidelijk verschil in hoe mannen en vrouwen omgaan met liefdesverdriet. “Mannen hebben absoluut meer schaamte om professionele hulp te zoeken. Ze willen liever doen alsof het allemaal oké is, terwijl ze zich van binnen verschrikkelijk voelen na de breuk. Het is wel vaker zo dat mannen het lastig vinden om zich kwetsbaar op te stellen of hun gevoelens te tonen.”
“Mannen handelen eerder vanuit het idee dat het probleem opgelost moet worden. Pas als ze beseffen dat hun vriendin niet terug komt, komt vaak de leegte en de boosheid. Dan vervallen mannen regelmatig in schadelijk gedrag zoals veel drinken of het stalken van de ex. Alles om maar niet die pijn van alleen zijn te voelen.”
Want dat we juist wél die pijn moeten voelen, daarvan is Hester overtuigd. “Voel het maar en neem daar de tijd voor. Vrouwen zie je dat ook veel eerder doen. Ze uiten hun emoties, praten erover met vriendinnen. Op een gegeven moment voelen ze wel aan dat ze ook zonder hun ex kunnen leven. Dan vinden ze het leven wel prima en zoeken ze geen nieuwe relatie meer.”
“Pas wanneer de kinderen het huis uit gaan, krijgen vrouwen opeens het besef: ik heb lang genoeg voor iedereen gezorgd en nu ben ik aan de beurt. Dan gaan ze daten, reizen maken en een nieuwe start maken. Dat is écht een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen zoeken zo snel mogelijk een nieuwe relatie en vrouwen wachten hier soms (te) lang mee.
Verder ziet de liefdesverdrietpsycholoog dat vrouwen vaker blijven hangen in zelfverwijten. “Zoals: ik had het anders moeten doen, dan was hij wel bij mij gebleven. Ze neigen er eerder naar zichzelf kleiner te maken of op te offeren en dat komt na een relatiebreuk erg naar voren.”
“Jezelf en je eigen behoefte centraal stellen is vaak de grootste klus voor vrouwen na een relatiebreuk. Ik probeer dames daarbij te helpen, door ze opnieuw hun identiteit te laten ontdekken die ze kwijtgeraakt zijn in de relatie of nooit ontdekt hebben in zichzelf. Dáár zit ook de genezing van liefdesverdriet.”
Een gebroken hart bestaat echt, volgens deze cardioloogLees ook