Maandag is het Allerzielen: de dag waarop we massaal kaarsjes branden om onze overleden dierbaren te herdenken.
Maar er zijn ook nog andere manieren waarop je je weer even extra verbonden kunt voelen met de degene die je zo mist.
Maandag is het Allerzielen: de dag waarop we massaal kaarsjes branden om onze overleden dierbaren te herdenken.
Maar er zijn ook nog andere manieren waarop je je weer even extra verbonden kunt voelen met de degene die je zo mist.
Laten we voorop stellen dat de manier van rouwen én herdenken voor iedereen anders is. “Zo is een kaarsje aansteken of een foto neerzetten voor de één voldoende, terwijl een ander er liever woorden aan geeft of juist iets wil ondernemen”, aldus “, zegt rouwtherapeut Annelies de Jong. Volgens haar kan dat ook per jaar wisselen. “Bijt je niet vast in een ritueel, ‘omdat het moet’. Doe waar jij behoefte aan hebt.”
Mocht je wat verdieping zoeken voor jouw gedenkmomentje op Allerzielen, hierbij wat inspiratie.
Lees ook
Oneindig veel kaarsjes: 12 x overleden dierbaren die jullie herdenken
Schrijf een brief aan degene die je zo mist. Pen alles neer wat er in je opkomt als je aan hem of haar denkt. “Als iemand overlijdt, dan stopt de relatie niet. Lijfelijk wel, maar je blijft verbonden. Hoe wil je diegene meenemen in de rest van je leven en hoe geef je daar uiting aan? Zet het allemaal in de brief”, zegt de rouwtherapeut. Die brief kun je daarna bijvoorbeeld begraven of denkbeeldig op de post doen. Of je bewaart hem, om later nog eens terug te lezen.
Vind het mooiste hoekje in huis en maak daar een altaartje. Zet er kaarsen en foto’s neer, een oud kledingstuk, een mooi sieraad of een ander dierbaar voorwerp. Er is plaats voor alles wat je aan de overledene doet denken. Zuiver de plek eventueel met Palo Santo (heilig hout) of witte salie, of besprenkel het altaar met zijn of haar favoriete parfum.
Loop dat rondje door jullie favoriete bos of eet zijn of haar lievelingsgebakje. “Je kan troost vinden bij iets wat de overledene graag deed, at, keek of luisterde. Maak oma’s favoriete soep of zet de muziek op waar jullie uitbundig op hebben gedanst”, stelt De Jong voor. Het gaat er uiteindelijk om dat je je verbonden voelt met diegene.
Lees ook
Zorgmedewerkers herdenken overleden collega’s door corona: ‘Nodig om te verwerken’
Kook zijn of haar lievelingsgerechten of doe je best op dat ene toetje waar diegene altijd lyrisch over was. Decoreer de tafel met zijn of haar favoriete bloemen en vraag alle genodigden een mooie anekdote te delen. Zet eventueel een extra bord neer.
Stel jezelf vragen. Over de overleden persoon zelf, maar ook over jouw relatie met diegene. Hoe was diegene als persoon? Wat waren zijn of haar beste eigenschappen? Hoe ging hij of zij om met moeilijke situaties? Welke herinneringen koester je, maar ook: welke minder leuke momenten hebben jullie samen beleefd? “We mogen ook kijken waar de pijn zit”, stelt De Jong. “Daar schenken we vaak te weinig aandacht aan.”
Laat van je horen op de sterfdag van een geliefde. Het overlijden is op deze dag on top of mind bij alle nabestaanden. Bel ze op of stuur een kaartje. Dat geeft hen het gevoel dat je in gedachte bij hen bent en het kan jou ook helpen om samen herinneringen op te halen.
Lees ook
Lisette herdenkt nichtje Maxime: ‘Ik knalde uit elkaar van trots als we samen door Amsterdam liepen’