Over (andermans) leed kun je moeilijk oordelen. Zoals psycholoog Iva Bicanic, die vorige week bij ‘Beau’ aanschoof, het zo treffend omschreef: iedereen heeft een eigen ‘erg’. Het omvat de essentie van het seksueel grensoverschrijdende probleem en de bijbehorende, gecompliceerde benadering.
Na de uitzending van BOOS bleek seksueel overschrijdend gedrag ook een hot topic in eigen omgeving, LINDA-inside ellende buiten beschouwing gelaten. Goede vrienden die zich schamen voor narcistisch gedrag van hun soortgenoten of een familielid dat zich ineens afvroeg of-ie vroeger als docent niet veel te joviaal met z’n leerlingen is omgegaan. De The Voice en BOOS-tsunami rakelden bij mij herinneringen op die al jaren in lichaam en brein weggestopt waren.
Om in eigen erg te blijven: ik ben ooit verkracht door een man van wie ik veel hield. Hij stopte niet toen ik duidelijk, en in pijn, STOP zei. Pas later kwam hij tot inkeer nadat ik hem huilend had uitgescholden. Je weet ook meteen: die jarenlange relatie is acuut voorbij. Stamelend volgde een: ‘Sorry. Ik dacht even niet na’. Dit was een man met wie ik een fijn seksleven deelde en met wie ik, tot dat moment, de bodem van intimiteit had aangeraakt. Nadat die grens bruut was overschreden, ging de relatie uit en was m’n seksualiteit beschadigd. Woede en verdriet sijpelden lang na.