Je doet hetzelfde werk als je mannelijke collega en maakt evenveel uren. Toch krijg je minder betaald – en de kans is groot dat je het niet eens doorhebt.
Wat je zelf kunt doen aan de loonkloof tussen mannen en vrouwen
Dat de strijd van vrouwenemancipatie in Nederland nog niet is gestreden, bleek in november opnieuw uit het Nationale Salaris Onderzoek 2019. In het kader van Internationale Vrouwendag: zó ga je de strijd aan tegen de groeiende loonkloof.
Loonkloof
Het salarisonderzoek, dat werd uitgevoerd door Intermediair en Nyenrode Business Universiteit, toont dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen de afgelopen twee jaar niet is afgenomen, maar juist gegroeid. Voor precies hetzelfde werk verdienen vrouwen per jaar liefst vijfduizend euro minder dan mannen.
Ook werken Nederlandse vrouwen zo’n twee uur per week langer dan de gemiddelde 32-urige werkweek waarvoor ze betaald krijgen. Dat betekent dat vrouwen op jaarbasis zo’n drie weken per jaar ‘gratis’ werken. Bij mannen is dat niet zo: zij werken gemiddeld even veel uren als in het contract is vastgelegd.
Lees ook
Het is Equal Pay Day: vrouwen werken ‘voor niks’ tot het einde van het jaar
Schokkend, vindt auteur en loopbaancoach Vreneli Stadelmaier. “We denken vaak dat het goed gaat, maar hebben echt nog wat te doen. Als je kijkt naar andere landen in de EU doet Nederland het echt heel slecht op dit gebied.”
Minder zakgeld
“Wat het lastig maakt, is dat het onbewust gebeurt”, vervolgt ze. “Er is geen enkele werkgever die zegt: dit is een vrouw en die ga ik lekker minder betalen. Maar toch bestaat het idee dat het werk van een vrouw minder waard is. En het begint al veel eerder: meisjes krijgen minder zakgeld dan jongens.”
Zoek het uit
Belangrijk is dat bedrijven een loonkloof-onderzoek doen. Zo kunnen ze zien hoe ze ervoor staan en de ongelijkheid rechttrekken. Geen zin om daarop te wachten? Zoek uit wat je precies verdient en probeer te achterhalen of dat overeenkomt met mannelijke collega’s in je vakgebied.
Lees ook
Hetzelfde salaris als je mannelijke collega eisen: deze vrouwen deden ’t
Wees eerlijk
Check op het Intermediair Salariskompas of je salaris wel marktconform is en ga daarna het gesprek aan met je collega’s. Wees eerlijk over je eigen salaris en dan zie je aan de reactie snel genoeg of het in de buurt komt. Kom je erachter dat jouw collega met vijftig – of zelfs vijfhonderd euro – meer naar huis gaat dan jij? Dan is het de moeite waard om een gesprek aan te gaan met je werkgever.
Je successen bijhouden
Die werkgever gaat natuurlijk ‘nee’ zeggen als je vraagt om salarisverhoging, maar dat is het moment waarop je moet doorpakken, aldus de loopbaancoach. Zorg ervoor dat je helder krijgt waar jouw toegevoegde waarde ligt. Houd bijvoorbeeld dagelijks bij wat jouw successen zijn. Schrijf het op in een boekje en probeer niet te bescheiden te zijn. Als je dat helder voor ogen hebt, kan je je werkgever duidelijk maken waarom jij meer salaris verdient en niet genoegen met minder neemt.
Nieuwslezer Jo van Egmond praat met succesvolle, vrouwelijke ondernemers in de LINDA.podcast ‘1e klas verhalen’. Onder anderen Fabienne Chapot, Rochelle Peetoom en Natacha Harlequin praten over hun drukke leven. Benieuwd? Beluister ‘m hier.