De 24-jarige Lisa is polyamoreus. Polyamorie is een levenswijze waarin je openstaat voor het gelijktijdig hebben van meer dan één liefdesrelatie.
Een levenswijze die Lisa nog maar net begint te ontdekken.
Monogamie vs. polyamorie
“Vanaf het moment dat ik relaties kreeg, merkte ik dat er veel sprake was van jaloezie vanuit mijn kant. Ik wist dat dat voortkwam uit onzekerheid. Toen mijn partner op een gegeven moment behoefte kreeg aan intimiteit met anderen hebben we daar veel over gepraat. De conclusie was dat het niets te maken had met onze relatie, maar het op dat moment gewoon goed voelde”, vertelt Lisa.
Dat is het moment dat ze geïnteresseerd begint te raken in polyamorie. Later krijgt ze nog een relatie, die als vrij open begint. Toch stapt ze met haar toenmalige partner uiteindelijk toch over op monogamie. “Hij voelde zich er niet goed bij. Toen deze relatie eindigde besloot ik dat ik voortaan geen monogame relaties meer wilde.”
Solo polyamorie
Er zijn veel vormen van polyamorie. “Voor mij voelt solo polyamorie op dit moment het fijnst”, vertelt Lisa. Bij solo polyamorie heeft een persoon meerdere relaties, maar leeft diegene een onafhankelijk leven. “Zo zorg ik dat ik mijn normen en waarden niet hoef aan te passen, waardoor ik me niet kan verliezen in mijn relaties. Dat vind ik ook het mooie aan polyamorie; dat mijn individualiteit heel erg behouden wordt. Ik kan mijzelf los zien van mijn relatie. Hoe dat er op dit moment uitziet is dat ik vrij serieus aan het daten ben met iemand, maar daarnaast ook de vrijheid heb om te daten met andere personen.”
Dan de hamvraag: hoe ga je om met jaloezie in een polyamoreuze relatie? “Laatst ervaarde ik voor het eerst jaloezie, wat ik voornamelijk heel interessant vond. Wat ik heb gedaan is bij mezelf nagaan waarom ik dit zo voelde én ik heb erover gepraat met de persoon in kwestie. Het was niet per se de gedachte dat hij met iemand anders was die ik naar vond, maar meer het idee dat hij de andere persoon leuker zou vinden dan dat hij mij vond. Het was iets in mij, mijn eigen onzekerheid.”
“Ik heb het idee dat je in monogame relaties minder snel uitzoekt waar zo’n jaloers gevoel vandaan komt. Ik voelde me in mijn monogame relaties vaak bezwaard om sommige gevoelens te delen. Ik voelde me aangetrokken tot anderen, iets wat volgens mij heel normaal is. Maar dat bespreek je dan toch niet gauw. Terwijl het juist heel interessant is om te onderzoeken waar dat soort gevoelens vandaan komen.”
Panseksueel
“Mijn familie én gekozen familie (red. vrienden) zijn allemaal super open-minded. Uit de kast komen als panseksueel was heel anders dan vertellen dat ik polyamoreus ben.”
Lisa wordt vrij opgevoed door haar ouders. “Mijn ouders wisten van tevoren niet precies wat het inhield, maar supporten mij wel in mijn keuzes. Ondanks dat zij sinds hun zeventiende een monogame relatie met elkaar hebben, reageren ze er heel goed op.”
Toekomst
Of ze ooit nog een monogame relatie wil weet Lisa niet. “Ik heb door de jaren heen gezien dat een monogame relatie op dit moment niet bij me past. Dit, wat ik nu doe, voelt zó vrij en heel eigen. Als ik nu met iemand begin te daten en diegene wil exclusief zijn, zou ik het afkappen. Mocht ik gevoelens voor iemand krijgen die monogaam wil zijn, dan zou ik wel openstaan voor de denkbeelden en behoeftes van diegene. Wie weet is het over een aantal jaar heel anders, maar op dit moment is dit waar ik mij goed bij voel.”