Iedere maandag om 17.00 uur stipt opent schrijver en podcastmaker Liesbeth Rasker (34) haar online Instakroeg. Haar volgers, veelal vrouwen, leggen via ‘bonnetjes’ vragen en dilemma’s voor die Liesbeth, aka dé Kroegbaas, beantwoordt.
Van dateleed tot rouw en winterdips: Liesbeth Rasker over online (én offline) Instakroeg
LINDA.nl belt Liesbeth die, inclusief elektrische deken en kat Disco, zit te ontprikkelen na haar eerste – zeer succesvolle – live variant van Kroegpraat.
Online Kroegpraat
Een wekelijkse online kroeg: voor wie het nooit heeft meegemaakt klinkt het misschien gek. “Het is eigenlijk ook niet uit te leggen. Je moet het écht meemaken”, vertelt Liesbeth. Al jaren ziet zij Instagram als een bruin café waar altijd wel iemand is. Een Instagrampauze begin dit jaar valt haar volgers direct op. Of het wel goed met haar gaat? Ze last een online bijkletsmomentje in. Dat blijkt zo leuk dat het uitgroeit tot een wekelijks tafereel en zie daar: Kroegpraat is geboren.
Maandag om klokslag vijf uur opent Liesbeth de Kroeg. Via een vraagsticker sturen Kroeggangers ‘bonnetjes’ met allerlei uiteenlopende vragen in. Van daten en liefde: ‘mijn scharrel blijkt bezet, moet ik het afkappen?’ tot maatschappelijke kwesties: ‘WK: wel of niet kijken?’ En emotionele vragen: ‘hoe komt iedereen die een dierbare is verloren deze pijnlijke feestmaand door?’ Liesbeth verzamelt, beantwoordt of vraagt om hulp als ze zelf twijfelt over het juiste advies. “Ik ben de barman achter de tap die zorgt dat de nootjes en glazen zijn gevuld.”
Verbinding
Het blijkt een succesformule. In een fysieke kroeg zou haar achterban van 62.000 volgers nooit passen, maar online brengt ze iedereen bij elkaar. “Het is echt een vrouwencafé. Zo’n negentig procent is vrouw.” De enkele mannen die er zijn kijken toe, de ‘mannen in de hoek’ zoals ze bekendstaan in de Kroeg. Het zijn dit soort eigen woordjes en inside jokes die zorgen voor extra verbinding in de Kroeg.
Verbinding. Volgens Liesbeth zit daarin de kracht. Voor volgers is het fijn te lezen waar anderen mee worstelen. “Momenteel heerst de winterdip. Alle reacties hierover verzamel en deel ik zodat je inziet: je bent niet de enige die zich zo voelt.” Gedeelde emoties probeert ze terug te laten komen in de Kroeg. “Mensen zijn niet gek. We leven best in een lastige wereld. Ik wil laten zien dat iedereen struggles heeft.”
Kroegpraat geeft Liesbeth voldoening. “Instagram is een leuk medium, maar vrij oppervlakkig en leeg. Het is ongelofelijk waardevol en dierbaar om te zien waar mensen mee zitten. En nu heb ik eindelijk een manier gevonden waarin Instagram wat kan toevoegen voor mensen.”
Tinder, maar dan anders: Lize Mast richtte platform VriendinnenOnline opLees ook‘Yes mode’
Alle ingestuurde bonnetjes geven Liesbeth een uniek inkijkje in vrouwelijk Nederland. Ze ontvangt zoveel input dat ze er een boek van kan schrijven. En laat die er nou komen volgend jaar. Een boek over de zoektocht naar een moderne en autonome invulling van traditionele idealen, want: huisje, boompje, beestje werkt gewoon niet voor iedereen, aldus Liesbeth. “Ik wil wel liefde in mijn leven, maar kan me niet voorstellen dat ik ooit ga samenwonen en weet vrij zeker dat ik geen kinderen wil.”
Hoe volg je jouw eigen pad en laat je je niet leiden door maatschappelijke, dwingende normen? “Yes mode“, zegt Liesbeth. Nog zo’n regelmatig terugkerend woord tijdens Kroegpraat. “Ik bedoel niet die Amerikaanse ‘fuck everything’ instelling”, legt ze uit. “Het is doen wat je zelf wil, zonder je te onderwerpen aan dwingende eisen of verlangens van anderen.”
Dat blijft een continue zoektocht. “Yes mode is een schop onder je hol en uit je comfortzone stappen. Maar het is ook ‘nee’ zeggen en voor jezelf kiezen. Het gaat erom dat je handelt naar wat je vanbinnen voelt. Hoe wollig dat misschien ook klinkt”, lacht ze.
Live kroegpraat
Ook Liesbeth zelf is regelmatig zoekende hoe ze yes mode op haar eigen leven toepast. Vorige week beleefde ze nog zo’n moment. Volgers hadden massaal om een live variant van Kroegpraat gevraagd. Daar voelde Liesbeth eerst niets voor: “Ik vind het vieren van mijn verjaardag al spannend.” Maar, daar was-ie weer: yes mode. “Ik zit iedereen op te roepen om dingen vanuit yes mode te doen, maar doe het zelf niet. Dus besloot ik: fuck it, we doen het gewoon.”
Dus daar stond ze woensdagavond, stikzenuwachtig, in haar Amsterdamse stamkroeg. “Al die profielfotootjes waar ik maandagavond mee praat kwamen ineens tot leven.” Niet alleen Liesbeth is nerveus. Veel Kroeggangers kwamen in hun eentje – hállo yes mode.
“Het was zo leuk om te zien hoe mensen nummers uitwisselden om nog eens af te spreken en met elkaar weggingen. Dat mensen nieuwe vriendschappen zouden sluiten was precies de bedoeling. Uiteindelijk is dat wat ik met Kroegpraat wil: dat het verbindt.”
Plannen
Op naar de volgende? “Ja, maar dan in Ziggo Dome”, lacht ze. Plannen heeft ze genoeg: van een podcast tot een openbaar archief om bonnetjes te verzamelen. “Maar een ding is zeker: die bijeenkomsten komen er. Ook op andere plekken in het land. In mijn hoofd zijn dat ook avonden waar ik zelf niet altijd bij hoef te zijn. Kroegpraat gaat niet om mij, maar om elkaar.”
Fanatieke Kroeggangers kunnen wel inschatten waar Liesbeth zich op dat moment bevindt: met een elektrische deken op de bank met kat Disco. Want Kroegbaas of niet, óók daar houdt ze van.
Liesbeth Rasker begint podcast over rouw: 'Verdriet slijt niet, rouw wel'Lees ook