TikTok staat er vol mee: video’s waarin mensen praten over hun love language oftewel liefdestaal. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe kom je erachter welke de jouwe is?
Love is in the air: dit zijn de 5 liefdestalen (en zo herken je die van jou)
Wij zetten de vijf liefdestalen (met uitleg) voor je op een rijtje.
Wat is het?
Hoe je liefde toont is voor iedereen anders. Waar sommigen het lastig vinden om zich verbaal uit te drukken, zitten anderen continu op de praatstoel om zichzelf te verzekeren dat de relatie nog goed zit. Er is hier sprake van een liefdestaal die gebaseerd is op spraak.
In 1992 schreef relatietherapeut Dr. Gary Chapman het boek The Five Love Languages waarin hij liefdestalen omschreef die hij herkende van zijn tijd in de praktijk. Hij ontdekte dat er vaak (onnodig) sprake was van miscommunicatie tussen koppels, omdat ze op twee verschillende manieren hun liefde aan elkaar toonden. Door elkaars ’taal’ niet te spreken ging het vaker dan eens mis. Hij concludeerde dat er vijf manieren zijn om de ander de liefde te verklaren.
Het doel van deze ontdekking was om de partners een handleiding te geven om elkaar beter te begrijpen. Want als je elkaars taal spreekt, is het makkelijker communiceren. Door in te spelen op de behoeftes van je geliefde voelt diegene zich beter begrepen en gewaardeerd. Dit alles resulteert in een sterke band.
Benieuwd wat jouw liefdestaal is? Wij zetten de vijf hieronder voor je op een rijtje.
Positieve woorden
Bij deze liefdestaal heb je (constant) de behoefte positieve woorden uit te spreken en te horen. Het is voor jou een blijk van liefde, waardering en lof. De verbale aanmoediging doet je hart overlopen en geeft je energie om in de band met je partner te blijven investeren. Daarnaast geniet je ook van positieve quotes op het internet, liefdesbrieven (schrijven en ontvangen) en schattige sms’jes. Iemand kan je dag maken door je te complimenteren. Aan de andere kant kan je dag ook verpest worden door negatieve berichten, gesprekken of beschuldigingen.
Tijd en aandacht
Onverdeelde aandacht, dat is waar je naar verlangt. Dat betekent dus geen mobiele telefoons aan tafel en veel oogcontact tijdens een gesprek. Je (gespreks)partner moet zich volledig op jou richten en naar je luisteren om je te begrijpen. Hierbij verkies je kwaliteit boven kwantiteit. Wanneer jullie samen zijn wil je dat de persoon echt aanwezig is en zich op jou focust. Waar de ander wel op moet letten is het uitdelen van (ongevraagd) advies, want dit kan nog weleens in het verkeerde keelgat schieten.
Cadeau’s ontvangen (en geven)
Als jouw liefdestaal cadeaus krijgen is, staat het ingepakte doosje gelijk aan liefde en affectie. Het gaat niet per se om de inhoud van het cadeau, maar om wat het uitstraalt. Namelijk de tijd en energie die de gever erin heeft gestopt. Het laat je zien dat diegene echt naar je luistert wanneer je praat, je als geen ander kent en dus perfect weet aan te sluiten op jouw behoeftes. Het hoeven ook geen grote of dure cadeaus te zijn. It’s the thought that counts.
Aan de andere kant vind je het ook fijn om rond te snuffelen voor hét perfecte cadeau voor jouw geliefde. Hierbij gaat het ook niet om de grootte van de doos, maar wat de inhoud vertegenwoordigt.
Lichamelijk aanraking
Knuffelen, zoenen, handjes vasthouden – je kunt er geen genoeg van krijgen. Jouw liefdestaal is lichamelijke aanraking. Het is de manier waarop jij jouw partner toont er, zowel letterlijk als figuurlijk, voor ze te zijn. Je bent het liefst zo dicht mogelijk bij de ander. Het gemis dat je voelt als jullie samen zijn maar elkaar niet aanraken, is dan ook groot. Ook al is het slechts de kleine tenen die elkaar raken – fysiek contact is een absolute must.
Let hierbij op dat niet iedereen van deze vorm van affectie houdt. Als je wordt afgewezen, vind je dit moeilijk te verkroppen. Maar neem het niet te persoonlijk, iedereen is anders.
Dienstbaarheid
Help je graag bij alle taken – groot of klein – dan is dienstbaarheid jouw liefdestaal. Door een helpende hand te bieden laat je de mensen om je heen zien, dat je dol op ze bent en ze waardeert. Jouw inzet is als een shot pure liefde. Maar je vindt het ook fijn als anderen jou assisteren bij de afwas, een verhuizing of een probleem oplossen.
Mocht iemand je een keer niet kunnen helpen of jouw hulp afwijzen, dan kun je dat erg persoonlijk nemen. Maar onthoud dat dit misschien jouw liefdestaal is, maar de ander wellicht de voorkeur geeft aan zelfstandigheid. Dat betekent niet dat het gebaar niet op prijs gesteld wordt.
Dit verhaal verscheen eerder op LINDA.meiden.
Snappen wij wel: Nederlanders genieten meer van schoon bed dan van sexLees ook