Als kind droomde Sofie* (58) al van een groot gezin. Maar dat bleek nog niet zo makkelijk. Haar lichaam stoot sperma af, waardoor zwanger worden een lastige opgave was.
Ze vertelt wat ze allemaal geprobeerd heeft en hoe het uiteindelijk tóch lukte.
Als kind droomde Sofie* (58) al van een groot gezin. Maar dat bleek nog niet zo makkelijk. Haar lichaam stoot sperma af, waardoor zwanger worden een lastige opgave was.
Ze vertelt wat ze allemaal geprobeerd heeft en hoe het uiteindelijk tóch lukte.
Na haar eerste huwelijk wordt Sofie op 29-jarige leeftijd opnieuw stapelverliefd. Gezien de leeftijd van haar nieuwe vlam – Teun* is veertien jaar ouder dan zij – en de wens om een groot gezin te hebben, besluit Sofie na negen maanden te stoppen met de pil. “Mijn beste vriendinnen leken van de lucht zwanger te raken. Maar ik leek een uitzondering, want na een jaar veel oefenen bleven de zwangerschapstesten negatief.”
Omdat Sofie koste wat het kost een groot gezin wil, besluit ze al snel over te gaan op Chlomid. Dat is een geneesmiddel dat ervoor zorgt dat de inactieve eiblaasjes gaan groeien waardoor je vruchtbaarder wordt. Maar ook dit had geen effect.
Lees ook
Maartje (38) is (nog) kinderloos: ‘De angst om nooit moeder te worden is groot’
“Er zat voor ons niks anders op dan een ivf-traject te proberen.” Maar die hormoonbehandeling gaat Sofie niet in de koude kleren zitten. “Mijn hormonen sloegen totaal op hol. Ik voelde me continu opgefokt en was onuitstaanbaar tegen mijn omgeving. Ik vond het echt een hele zware tijd. Zeker omdat het me na zes ivf-behandelingen nog steeds niet was gelukt om zwanger te raken. Het voelde alsof ik de strijd tegen mezelf verloor. Wat kon ik nog meer doen om mijn kinderwens uit te laten komen?”
Een paar maanden later komt Sofie met een zware longontsteking in het ziekenhuis terecht. Om de ontsteking in haar longen te onderdrukken, krijgt ze Prednison toegediend. “Omdat ik zo graag een kind wilde, heb ik zelfs met veertig graden koorts sex gehad. Bizar eigenlijk, maar ik ben er achteraf maar wat blij mee.”
De Prednison bleek namelijk haar afweersysteem plat te leggen, waardoor de spermacellen ditmaal wél de mogelijkheid hadden om eitjes te bevruchten. “Negen maanden later werd ik voor de eerste keer moeder.”
Sofie noemt de geboorte van haar oudste dochter “een wonder”. Toch besluit ze om nog één keer een ivf-traject in te gaan. “Ik wist dat een groot gezin er voor mij niet in zou zitten, maar ik wilde wel graag een broertje of zusje voor mijn dochter.”
De wens voor een broertje of zusje voor Sofie’s dochter blijft echter onvervuld. Totdat Sofie drie jaar later weer longontsteking krijgt en opnieuw Prednison krijgt voorgeschreven. “Omdat het de vorige keer zo goed had uitgepakt, besloot ik weer sex te hebben.” Opnieuw met succes, want ook nu wordt Sofie (dan 38) weer moeder van een dochter. “Prednison was kennelijk voor mij de oplossing.”
Lees ook
Martines (39) IVF-behandeling is uitgesteld: ‘Hoe langer het duurt, hoe kleiner de kans’
Achteraf is de link van het afstoten van sperma en de werking van Prednison op het krijgen van kinderen pas gelegd. “Mijn lichaam doodt het sperma direct zodra het bij me binnenkomt. Dat wisten ze in de jaren negentig nog niet.”
“Wat ook niet meehielp was dat we dertig jaar geleden nog niet zo veel met elkaar deelden als nu. Het niet kunnen krijgen van kinderen was geen onderwerp van gesprek bij mijn vriendinnen. Gelukkig is dat nu anders. Vrouwen staan er tegenwoordig voor open om ook de minder leuke verhalen met elkaar delen. Dat is een positieve verandering, want zo leren we van elkaar.”
*De echte namen van Sofie en Teun zijn bekend bij de redactie.