Hopelijk ligt jouw kat veilig en warm te knorren in zijn mandje en hoef je hem nooit op te geven als vermist. Maar wat als het noodlot toeslaat?
We vertellen je wat je moet doen als jouw (binnen)kat vermist raakt.
Hopelijk ligt jouw kat veilig en warm te knorren in zijn mandje en hoef je hem nooit op te geven als vermist. Maar wat als het noodlot toeslaat?
We vertellen je wat je moet doen als jouw (binnen)kat vermist raakt.
Zodra je kat – die gewend is om tussen een aantal veilige, vertrouwde muren te verblijven – opeens de benen neemt, ontstaat er paniek. Waar is hij heen? Gaat alles wel goed? En bovenal: hoe vind je hem terug?
Het is belangrijk om te beseffen dat een kat bij angst of trauma in de overlevingsmodus schiet. Ze zullen de eerste dagen dat ze ‘kwijt’ zijn nergens op reageren. Ook niet als je praktisch naast ze staat. De zoektocht begint dus met de buurt grondig uitkammen.
Lees ook
8 x dit wist je nog niet over je kat (waarom slapen ze graag in een doos?)
Om je vast gerust te stellen: twee derde van de vermiste katten wordt vlakbij hun woonhuis teruggevonden. Start je zoektocht dan ook dicht bij huis en maak vervolgens de cirkel rondom het huis steeds groter.
Katten zijn de beste in verstoppertje spelen, dus ze zullen het je niet gemakkelijk maken. Sla daarom struiken, bosjes, bouwplaatsen en openliggende straten niet over. Spouwmuren en rioolbuizen zijn namelijk warme en veilige plekken waar een angstige kat zich perfect kan verstoppen.
Let ook op gaten onder gebouwen en eventuele raampjes bij kelders of schuren. Vraag eventueel aan je buren of je even mag kijken in de berging, kelder, schuur, tuin of garage. De kans bestaat dat jouw huisdier zich daar schuilhoudt.
Ga vooral in de vroege ochtend of ’s avond op zoek, wanneer de straten leeg en stil zijn. Je kat zal minder bang zijn en sneller op jouw stem reageren. Roep je kat, rammel met een doos brokjes en luister vooral goed bij schuurtjes of garageboxen. Heb geduld! Een kat zal niet meteen reageren, dus herhaal het roepen meerdere keren.
Neem, om het jezelf makkelijker te maken, ook een zaklamp mee. Die grote kijkers van jouw poezenbeest lichten namelijk heel snel op in het donker. Zo verraadt het dier misschien zichzelf.
Een buitenkat is, in tegenstelling tot een binnenkat, gewend om zijn eigen boontjes te doppen buiten de deur. Hij vindt dan ook vaak zonder moeite zijn weg terug naar huis.
Lukt hem dat niet, dan kan het zijn dat je kat bijvoorbeeld naar jullie oude huis terug is gegaan. Mocht je onlangs verhuisd zijn, schakel dan altijd even bij de nieuwe bewoners in.
Lees ook
De kater komt later: vermiste kat Merlijn na 13 jaar weer thuis
Als je kat vermist is, kun je een lokplek maken. Strooi wat gebruikt grit uit de kattenbak in de tuin; deze geur kan je kat helpen zijn weg naar huis te vinden. Zet daar ook een bakje water en voer neer en plaats een doos als schuilplaats met daarin een gedragen kledingstuk. Zo kan de kat bescherming zoeken. Probeer dit een week vol te houden.
Maak het de kat daarbij gemakkelijk om binnen te komen. Is-ie ontsnapt uit een raam? Zet dat raam dan weer open.
Op de website van Stichting Amivedi zet je binnen een handomdraai een poster in elkaar, met foto’s en een omschrijving van jouw kat. Vermeld de plaats en datum van de vermissing en vergeet je contactgegevens niet te noemen. Je kunt de poster het beste ophangen in een bushokje of in de supermarkt en doe ze door de bus bij buurtbewoners.
Onderschat daarbij de kracht van het internet niet. Deel daarom ook foto’s en een uitgebreide omschrijving van je kat op social media en meld je kat aan bij vermistedierensites, zoals Amivedi. Speur daarbij ook Facebookgroepen af, waarin mensen foto’s van gevonden katten delen. Wie weet staat jouw huisdier er ook tussen.
Hoewel een chip niet verplicht is, vergroot het wél de kans om een vermiste kat weer terug te vinden. Dus mocht die rode kater weer op zijn vertrouwde vensterbank zitten, zorg dat-ie gechipt wordt!
Lees ook
Sunny de stationskat heeft straks geen balie meer om te vertoeven