“Hoe ouder ik word, hoe leuker ik het leven vind”, opent healthy-aging-journalist Wies Verbeek haar nieuwe boek. Geestelijk voelt ze zich jonger dan 58, “mijn rimpels denken er helaas iets anders over.”
Journalist Wies Verbeek (58) vertelt hoe we 'n beetje leuk ouder worden: 'Hoe ouder, hoe leuker het leven'
Van een gezonde geest tot het effect van brisk walking: bij Wies klop je aan voor tips om op een leuke én gezonde manier ouder te worden.
Voor- en nadelen
“Eigenlijk is ouder worden op veel vlakken heel erg leuk”, zegt Wies. “Je durft meer, je kan meer én je leeft meer in het nu.” Als je jong bent, ben je volgens Wies op veel vlakken nog zoekende: heb ik wel de carrière die ik wil? Ben ik met de ware? Wil ik kinderen? Vind ik ooit een huis? “Als je boven de vijftig bent, is alles wel op z’n plek gevallen. Ik ben nu niet meer zoekende en kan in het hier en nu leven.”
Daartegenover stelt ze het verval, de kwaaltjes en ziektes. “Bij het aantikken van de veertig verschijnen je eerste rimpels en denk je: shit, dit wil ik helemaal niet. Fillers kunnen dan even helpen, maar op een gegeven moment is het dweilen met de kraan open”, vertelt ze lachend. “Ik vind dat verval niet altijd even leuk. Hoe ouder, hoe minder zichtbaar je ook wordt. Ik word nooit meer eens lekker nagefloten. Maar goed, je krijgt er dus wel heel veel voor terug.” Wies voelt zich nu top fit en haar hoop is dat ze over, tien, twintig jaar nog steeds dezelfde leuke dingen kan doen die ze nu doet: werken, uitgaan en met de buren tot diep in de nacht in polonaise door het huis.”
’n Beetje Leuk Ouder Worden
Die behoefte aan een gezond verouderingsproces maakt dat Wies haar eigen vragen jarenlang voorlegt aan wetenschappers en experts. Die informatie deelt ze als healthy-aging-journalist in verschillende tijdschriften. Vanaf nu zijn al haar tips gebundeld in het boek ’n Beetje Leuk Ouder Worden.
Door aanpassingen in je leefstijl kun je volgens haar een stuk fitter en gezonder oud worden. “Je genen bepalen slechts voor 25 procent hoe gezond je blijft en hoe oud je wordt. 75 procent wordt bepaald door leefstijl”, vertelt Wies. Het is niet Wies’ doel als een gezonde, heilige maagd Maria door het leven te gaan. “Het moet allemaal wel een beetje leuk blijven.”
Kleine veranderingen in haar leefstijl maken dat Wies zich nu fitter voelt dan ooit. Zo begint ze haar ochtenden met brisk walking, een vorm van snelwandelen. “Ziet er niet uit, maar het brengt me veel”, lacht ze. “Voor het ontbijt heb ik al even bewogen en ben ik de natuur in geweest. En dit telefoongesprek bijvoorbeeld, dat doe ik staand. Als je de hele dag van dat soort kleine dingetjes doet, dan zet dat wel degelijk zoden aan de dijk.”
Tips
Wies vindt het lastig haar opmerkelijkste tips uit het totaalaantal van 101 tips uit haar boek te kiezen. “Iedereen haalt er weer iets anders uit. Zelf vind ik het bijvoorbeeld interessant te weten dat je loopsnelheid iets zegt over je fysieke gezondheid. Het gaat om het tempo waarin je loopt wanneer je door het bos wandelt of in de stad loopt. In het boek staat hoe je die loopsnelheid kunt meten.”
Ook het onderzoek waaruit blijkt dat positieve mensen langer leven vindt zij een opmerkelijke. “Van mezelf ben ik niet de meest positieve persoon, maar je kunt jezelf wel positiever trainen. Ik doe dat door ’s avonds in bed dingen te benoemen die ik leuk vind.”
En een tip die tegenwoordig goed van pas komt: het lager zetten van de verwarming. “Vroeger werden we warm bij 13 tot 15 graden. Als we de verwarming op 18 graden of meer zetten, hoeft ons lichaam niet meer te werken om op temperatuur te blijven. Je lichaam aan het werk zetten door een lagere temperatuur is juist goed voor de aanmaak van bruin vet en je doorbloeding.”
Zo kan ze nog wel even doorgaan. “Van de handige yogatool die voorkomt dat je bovenrug bol wordt tot en met het strooien van valiumzout tegen een hoge bloeddruk.”
Nadenken over gezondheid
Wies hoopt dat het belang van een gezonde leefstijl steeds meer doordringt in Nederland. “Mensen worden blootgesteld aan allerlei ongezonde dingen. Je pakt het zonder na te denken. Hetzelfde geldt voor beweging: overal zijn liften en vrijwel iedereen fietst op een e-bike.” Wies denkt dat hier een rol ligt voor de overheid. “Het onderwijs zou meer moeten leren over gezond leven. Ook de prijzen van ongezond eten mogen wat mij betreft omhoog, zodat de prijzen van gezond eten kunnen dalen.”
Maar dat is niet het doel van haar boek. “Met mijn tips hoop ik vooral dat mensen ervaren hoe leuk het is om oud te worden. En het allerbelangrijkste: blijf openstaan voor nieuwe dingen. Gá voor die nieuwe baan, gá studeren en bespéél dat nieuwe muziekinstrument. Oud worden kan altijd nog.”
Het boek van Wies ’n Beetje leuk ouder worden: 101 verrassende en bewezen tips voor lichaam en geest verschijnt 27 oktober.
Hanneke Groenteman (83) is al jaren niet meer actief in bed: 'Hou niet zo van oude mensen'Lees ook