Steffi de Pous (37) zet zich met haar organisatie Because We Carry sinds september 2015 met hart en ziel in voor de 22.000 vluchtelingen op Lesbos.
Het streven van deze actie: minimaal duizend huispakken voor net bevallen vrouwen op Lesbos.
Steffi de Pous (37) zet zich met haar organisatie Because We Carry sinds september 2015 met hart en ziel in voor de 22.000 vluchtelingen op Lesbos.
Het streven van deze actie: minimaal duizend huispakken voor net bevallen vrouwen op Lesbos.
Samen met een club vrouwen runt Steffi het ‘Carry Programma’. “Met het programma geven we in een roze container workshops aan hoogzwangere vluchtelingen over baren en zorgen.” Het nieuwe programma bracht de vrijwilligers met enige regelmaat in het ziekenhuis van Lesbos dat 10 kilometer van het kamp af ligt. De hoogzwangere vrouwen worden per ambulance naar één van de twee kraamkamers gebracht die beschikbaar zijn gesteld voor vluchtelingen.
Eenmaal daar is de zorg minimaal. “De Grieken doen ontzettend hun best, maar ze kunnen het probleem niet meer aan. Er is simpelweg onvoldoende materiaal. De ziekenhuizen vragen ons steeds vaker om luiers, kraamverband en van die onderleggers. Want je bloedt als een rund na je bevalling. Hierdoor zitten de kleren van de pas bevallen vrouwen vaak ook onder het bloed. Maar er is geen schone kleding om aan te trekken. Daarom zien we steeds vaker dat vrouwen na de bevalling geen kleren hebben. Ze moeten dan naakt met een pasgeboren kind terug naar het kamp.”
Deze onmenselijke situatie bracht Steffi op een idee. “Sinds mijn zwangerschappen – mijn kinderen zijn één en twee – ben ik allang niet meer de sexy vrouw die ik was. Ik loop iedere dag in een huispak rond. Een pak dat elke vrouw, of je nou in Wassenaar woont of ergens driehoog op een flatje, in de kast heeft liggen.” Met een huispak bedoelt De Pous suikerspin roze Juicy Couture pakken, maar ook een goede legging, oversized shirt en een lekker dikke joggingstof trui. “Nederlanders zijn mega goed in verzamelen. Natuurlijk leven er ook in Nederland echt mensen onder de armoedegrens, maar er is ook een grote groep die zakken vol met kleren heeft op zolder.”
Lees ook
Stichting Johnny de Mol helpt vluchtelingen nu ook op Samos: ‘Niks doen is geen optie’
De huispakken, bestaand uit een broek, shirt en trui, kunnen op meer dan honderd inzamelpunten in Nederland en België worden ingeleverd. De Pous hoopt op minimaal duizend pakken van katoen, zonder gaatjes of andere slijtage. “Er zijn voldoende vrouwen in Nederland die een goed huispak kunnen weggeven. De vrouwen daar hebben het al moeilijk genoeg, waarom zouden we dan in godsnaam kiezen voor een broek met gaatjes.”
De Pous en haar team hebben soms maar twee seconden de tijd om iets te geven. Daarom neemt de organisatie alleen complete pakken aan. Ook is er een volgorde van hoe de pakken moeten worden opgevouwen. “Eerst een broek, dan een shirt en dan een trui. Ook vragen we je om een roze strik om het pak te doen en er een kaartje M of L aan te hangen. Er zijn bijna geen vrouwen die een S passen na een bevalling.”