Langzaam gaan de grenzen weer open. Waar de één toch besluit vakantie in eigen land te vieren, laat Marina van Dongen zich niet weerhouden door de pandemie en vliegt naar Kreta.
Ze vertelt LINDA.nl hoe ze haar zonvakantie daar ervaart.
Mondkapje
De heenvlucht viel haar alles mee. “Ik dacht dat het heel chaotisch zou zijn, met lange rijen. Maar omdat het zo rustig was, liep het juist goed door. De routine was hetzelfde, niets bijzonders”, stelt Van Dongen. Wel droeg ze tijdens de gehele vlucht haar eerste mondkapje ooit: “Af en toe schoof ik er een rietje onder, om wat te drinken.”
Daarbij was het vliegtuig maar voor een derde gevuld. “Je kon drie stoelen uitkiezen waarop je de gehele vlucht weg kon slapen. Het ging allemaal heel voorspoedig”, zegt Van Dongen. “Het werd pas idioot toen we op Kreta landden.”
Het vliegtuig is slechts voor een derde gevuld:
Spookvliegveld
Van Dongen en familie vloog op Chania, het tweede grote vliegveld van Kreta. “Daar was het uitgestorven. Het had veel weg van een spookvliegveld.” Om het eiland te mogen betreden, moesten ze van tevoren een online gezondheidsverklaring invullen. Voorafgaand aan de vlucht krijg je een bevestiging met een QR-code. “Deze code werd gescand op het vliegveld en dat was meteen ook de enige controle.”
De westkust bestaat voor het overgrote deel uit hotels en vakantieverblijven, maar toch is het rustig. “Het is krankzinnig hoe leeg de stranden zijn. We hebben een privéstrand, met een privé strandwacht. Er is geen hond.” Ook veel restaurants en winkels zijn nog dicht. Het eiland leeft van toerisme, dus de coronacrisis draait een strop om de economie.
Waar restaurants toch open zijn, ontbreekt het de lokale bevolking niets aan gastvrijheid: “We worden als vorsten onthaald. De kwaliteit van het eten en de gastvrijheid is nog altijd hetzelfde”, noemt Van Dongen. “Ook de prijzen zijn onveranderd, maar we geven wel extra fooi.”
De westerse kustlijn is uitgestorven:
En de pleinen van Chania zijn vrijwel leeg:
Corona
Het eiland neemt enkele maatregelen in acht: stickers op de vloer wijzen toeristen op anderhalvemeter afstand en je moet een nummertje trekken voordat je de winkel in mag. Maar Kreta lijkt vooralsnog corona-vrij. “Het voelt ook alsof het virus heel ver weg is. Iedereen blijft voor zijn veiligheid in Nederland, maar de kans is naar mijn idee groter dat je besmet raakt op een Texelse camping, dan op het strand van Griekenland.”
Toch heerst er lichte angst op het eiland. “Ze vrezen dat wij, de toeristen, het virus meenemen. Maar blijkbaar is die angst niet zo groot, als de angst om failliet te gaan.”