Morgen is het zover: Nederland trekt, hopelijk massaal, naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen en het raadgevend referendum over de sleepwet.
Met D66-vicepremier Kajsa Ollongren (50) blikken wij alvast vooruit op de dag.
Morgen is het zover: Nederland trekt, hopelijk massaal, naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen en het raadgevend referendum over de sleepwet.
Met D66-vicepremier Kajsa Ollongren (50) blikken wij alvast vooruit op de dag.
Lees ook
Zo denken Nederlanders over de omstreden aftapwet
Het moge duidelijk zijn: het is druk, zo vlak voor verkiezingsdag. Ons gesprek met Ollongren is, op een tijdstip waarop veel Nederlanders al op weg zijn naar huis, ingeklemd tussen twee andere afspraken in haar agenda. Toch is de minister van Binnenlandse Zaken hartelijk en spraakzaam. “Veel mensen begrijpen het vaak ook wel, dat ik een veeleisende baan heb. Vrienden ook. Die weten dat vergaderingen van de Tweede Kamer bijvoorbeeld vaak pas kort van tevoren worden ingepland”, vertelt ze. “Dat gaat soms ten koste van afspraken of sociale activiteiten.”
Krijgt ze als vrouw in de politiek niet veel vaker dan mannelijke collega’s de vraag hoe ze dat toch doet: een drukke carrière combineren met kinderen en een partner? “Dat geloof ik wel ja. Ik krijg die vraag in elk geval vaak.” Een balans vinden in al haar activiteiten gaat Ollongren op zich goed af. “Multitasken is het geheim. Ik kan prima de vaatwasser uitruimen en tegelijkertijd een paar telefoontjes plegen.”
“Maar”, vervolgt ze, “net als bij veel andere werkende mensen in Nederland, loop ik wel eens tegen dingen aan.” Een voorbeeld? “Soms vergader ik ’s avonds, als er ook een ouderavond is. Dan hoop ik dat mijn partner daar bij kan zijn. Af en toe maak ik natuurlijk wel eens een miskleun, dat ik geen boodschappen heb gedaan bijvoorbeeld.”
Toch zorgt Ollongren ervoor dat ze wel tijd voor haar gezin maakt. “Elke thuiswedstrijd ga ik met mijn kinderen naar Ajax. Zij zijn groot voetbalfan, en ik ook, dus het is extra leuk om met hen samen te gaan.” Of ze tijdens de wedstrijd nooit gestoord wordt voor werk? “Nou, ik kan niet bellen, zo rumoerig is het in het stadion”, lacht ze. “Dus die tijd is echt voor mijn zoons.”
Lees ook
Barbara is PvdA-lijsttrekker, moeder en ondernemer: ‘Je kan niet álles goed doen’
Net als naar haar multitaskvaardigheden wordt er ook regelmatig aan de minister gevraagd wat ze aan heeft, maar ergens snapt ze dat wel. “De mannen dragen een pak met een das, dat is ook een beetje saai. Ik zeg wel eens voor de grap: ‘Hebben jullie je uniform weer aangetrokken?'”
Iets bewuster van haar voorkomen is Ollongren wel geworden sinds zij bekend is, maar “ik ben er niet de hele tijd mee bezig. Het gaat vooral om de inhoud.” Maar, geeft ze toe: “Daar hoort ook bij dat ik die inhoud bespreek, soms op televisie. Dan let je er natuurlijk wel op dat je er goed uitziet.”
Ollongren is de eerste openlijk lesbische vicepremier van Nederland. Dat werd in de media bij haar aanstelling vrij groot uitgemeten. “Maar de meeste Nederlanders vinden mijn geaardheid niet belangrijk”, stelt ze. “Gaandeweg heb ik wel ontdekt dat ik een voorbeeldfunctie kan vervullen, dus ik hoop wel dat mensen die bijvoorbeeld worstelen met hun geaardheid mij zien, en zien dat het kán.”
Lees ook
Lynn (23) is kandidaat bij Piratenpartij: ‘Minder witte mannen met stropdassen, graag’
Niet voor het eerst bij verkiezingen probeert het ministerie van Binnenlandse Zaken er dit jaar voor te zorgen dat meer jongeren daadwerkelijk gaan stemmen. Ook vorig jaar, bij de landelijke verkiezingen, werd geprobeerd zoveel mogelijk jongeren naar de stembus te bewegen. Dat lukte helaas niet: uiteindelijk stemden er zelfs minder dan de keer ervoor.
Hoewel Ollongren zich als minister inzet voor een hogere opkomst, vreest ze het ergste. “De signalen lijken er helaas op te wijzen dat er nog steeds weinig jongeren gaan stemmen”, zegt ze tegen LINDAnieuws. “En dat is zonde, zeker bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het gaat hier toch om het bestuur dat het dichtst bij ons staat, en om dingen waar je dagelijks mee te maken hebt. Of het lokale zwembad open mag blijven, of er genoeg studentenwoningen zijn…”
Lees ook
Waarom student Silke (18) heel bewust niét gaat stemmen aanstaande woensdag
Rest natuurlijk de vraag: hoe ziet woensdag er voor Ollongren zelf uit? “Eerst ga ik zelf stemmen, dan doe ik om 06.30 uur op het Centraal Station in Amsterdam. Dan ga ik door naar Hilversum voor enkele televisieprogramma’s, en dan naar Den Haag, waar ik de hele dag op de hoogte word gehouden van hoe alles loopt.”
Ze vervolgt: “Mochten er ergens problemen zijn – een stembureau dat te weinig stembiljetten heeft, ik noem maar wat – dan wil ik dat weten. Ik vind het belangrijk alles te weten, voor als er ergens vragen over komen. Dan bezoek ik ook nog een stemlokaal, om te zien hoe toegankelijk dat is voor mensen met een lichamelijke beperking, en ga ik ’s avonds naar uitslagavond in Utrecht, waar D66 bijeenkomt.”
De minister hoopt op een “behoorlijke opkomst, ook voor het referendum”. “Daar heb ik flink campagne voor gevoerd, en ik vind het ontzettend belangrijk voor de veiligheid van Nederland. Ik denk dat veel Nederlanders inzien dat hun privacy hoe dan ook goed bewaakt blijft, maar zo’n referendum blijft altijd spannend.”