Je hebt kattenliefhebbers, en je hebt de Brabantse Arianne de Jong. Naast haar fulltime baan zorgt ze in haar huis (omgedoopt tot het Katshuisch) voor achttien gehandicapte katten.
In Ariannes Katshuisch wonen 18 gehandicapte katten: 'Ze hebben recht op een leven'
Bij De Jong wonen twee – binnenkort drie – blinde katten, poezen met scoliose, ataxie, reuma, zwemmerspootjes en katten die ‘gewoon’ een poot en/of staart missen.
Begin
Het verhaal van het Katshuisch begint met Agnes, een kat die na een aanrijding een achterpoot mist. Het was de eerste poes van De Jong met een handicap. Vervolgens is poes Wilma erbij gekomen. Langzaam groeide het aantal tot achttien katten. En De Jong is iedere dag weer blij de dieren te helpen.
“Deze katten zijn heel vrolijk en actief. Ze hebben recht op een leven. Waarom zou je ze laten inslapen? Ze zijn gehandicapt, maar verder gezond. Oké, eentje is ziek. Die heeft een schildklierziekte. Verder zijn ze niet ziek en hebben ze zin om te leven.”
Het kittenseizoen is weer in aantocht en dat levert vaak wel weer twee nieuwe huisgenoten voor De Jong op. Binnenkort komt er ook een blinde kat uit Turkije. “Een oog is verwijderd, het andere kan misschien nog gered worden.” Als de kat toch helemaal blind wordt, heeft het goed gezelschap bij poezenechtpaar Yolanda en Danny Blind. Zij wonen ook in het Katshuisch.
Koosje als kitten (foto 1) Foto van Koosjes pootje (foto 2)
Koosje
Alle katten hebben een eigen verhaal. Zo ook kat Koosje. “Koosje is geboren met twisted legs, zijn achterbenen stonden in een hoek van 90 graden. Hij liep dus op zijn ellebogen. Eerst kreeg hij sokken, maar hij kreeg dan nog wondjes en infecties.”
Anderhalf jaar lang rijdt De Jong met Koosje op schoot van dierenkliniek naar dierenkliniek. Tot ze een chirurg vindt die de operatie aandurft. “Dat was ook spannend voor de dierenarts. Niemand durfde het aan, want het is toch een beetje het wiel uitvinden. Ze heeft zelfs contact gezocht met die dierenarts die altijd op RTL 5 te zien is, Noel Fitzpatrick. Hij heeft meegedacht over de operatie.” Koosje loopt inmiddels op vier rechte pootjes.
Koosje na operatie één (foto 3) en Koosje nu (foto 4)
Waard
Je moet er maar zin in hebben, zoveel katten in huis met een beperking. Maar De Jong heeft het er voor over. Ze werkt fulltime bij Omroep Brabant en zorgt daarnaast voor de katten. Sommige dieren zijn niet helemaal zindelijk. Kat – we zeggen het er voor de duidelijkheid maar bij – Jolanda moet bijvoorbeeld twee keer per dag op de bak geholpen worden.
Toch is ze heel blij met haar huisgenoten, zegt De Jong. “Als de katten struikelend, strompelend, maar vrolijk door het huis rennen, dan is het alle moeite waard.”
Lees ook
Dierengeneeskundige geeft antwoord: hebben katten ook nachtmerries?
De kattenkamer met de kattenbakken en een grote foto van kattenkoningin José.
Achttien katten betekent ook veel kattenbakken, maar dat is niet per se te zien aan het huis van De Jong. “Het moet wel VT Wonen-leuk zijn in huis. Je ziet dat ik katten heb, maar je ziet ze niet overal. Behalve als het etenstijd is. Dan zijn ze er allemaal.”
Donaties
De zorg voor alle dieren kost wel een klein fortuin. Zo hebben de operaties van Koosje 7000 euro gekost. Dat kan De Jong betalen dankzij donaties.
Maar voor de donaties kwamen, betaalde De Jong alles zelf. “Mijn eindejaarsuitkering, mijn vakantiegeld, dat ging allemaal op aan de aflossing van mijn creditcard. Financiële zorgen heb ik nu niet meer. Gelukkig maar. De zorgen over de gezondheid van mijn katten zijn al genoeg.”
Lees ook
Van kattengemiauw naar mensentaal, de Meowtalk app vertaalt het voor je