Vanaf 1 oktober verkoopt Aldi geen energiedrankjes meer aan kinderen tot veertien jaar. Hoe schadelijk zijn deze drankjes? We vragen het Marleen Scheurkogel (47) van verslavingscentrum Jellinek.
Deze negatieve gevolgen hebben energiedrankjes op een jong lichaam
De effecten van energiedrankjes zijn lang zichtbaar in je lichaam.
Lees ook
Aldi stopt verkoop energiedrankjes aan kinderen tot veertien jaar
De tijd is er rijp voor
Red Bull, Mountain Dew en al de andere pepdrankjes liggen al jaren onder vuur. Zo is Aldi niet de eerste supermarkt die beslist om de energiedrankjes niet langer te verkopen aan kinderen onder de veertien jaar. Enkele Britse supermarkten gingen hen voor. Vorig jaar stierf de zestienjarige Davis Cripe aan het drinken van te veel drankjes met cafeïne. Cripe was niet de eerste: eerder kwam de Amerikaanse Michael Clarke (35) in het nieuws, die stierf door een dagelijkse inname van vier energiedrankjes. Het verbod van Aldi op de verkoop van energiedrankjes voor jongeren tot veertien jaar is opmerkelijk, maar geen verrassing. Marleen Scheurkogel (47) van Jellinek legt ons uit waarom de drankjes ongezond zijn.
Snel meer cafeïne
Wat duidelijk is: drankjes met glucose en cafeïne (koffie, energiedrankjes) hebben negatieve effecten. “Ze kunnen hartritmestoornissen veroorzaken, de bloeddruk omhoog halen en zorgen voor angst en slapeloosheid”, zegt Scheurkogel. “Die effecten zijn uren later nog in je lichaam terug te zien.” Bij energiedrankjes kan dat effect sterker zijn: je drinkt bijvoorbeeld Red Bull (0,32 gram cafeïne per liter) sneller dan koffie (0,28 gram), dus er komt sneller méér cafeïne in je bloed. En er zijn afkickverschijnselen, zoals hoofdpijn, moeheid en concentratieproblemen.
Dronkenschap tegengaan
In energiedrankjes, frisdranken en gezoete koffies zit vaak cafeïne, wat het zenuwstelsel stimuleert, en glucose, wat energie geeft. Het maakt alert, je kunt je langer concentreren en je reageert sneller. Volgens Jellinek combineert 7 op de 10 jongeren een energiedrankje met alcohol: zo voel je je minder snel dronken, maar heb je ook meer kans op alcoholvergiftiging.
Niet voor je dertiende
Maar wanneer heb je nu te veel gebruikt? Dat is lastig te zeggen, zegt Scheurkogel. “Uit onderzoek blijkt dat het persoonsgebonden is: afhankelijk van leeftijd, gewicht, conditie. Er is geen concreet getal te noemen, het hangt af van je eigen systeem.” Een richtlijn: de Nederlandse Warenwet adviseert het spul voor je dertiende niet aan te raken. Drink tussen de 13 en 18 jaar maximaal één blikje per dag, als volwassene maximaal vier. En dan géén biertje of wijn erbij. Aldi volgt met het verbod het advies van het voedingscentrum en het past ook in hun deelname aan de campagne Jongeren op gezond gewicht (JOGG) waar ze zich dit jaar aan hebben aangesloten.
Sterfgevallen zeldzaam
Zoals Aldi bevestigt zijn energiedrankjes ongezond, maar Marleen Scheurkogel benadrukt dat sterven van te veel cafeïne zeldzaam is. “Een sterfgeval door cafeïne en glucose, of het nu in koffie of in energiedrankjes zit, is heel uitzonderlijk. Ja, een overdosis kan je lichaam ontregelen. Maar je gaat er niet zomaar dood aan.” Bij mensen die als ‘cafeïnedoden’ worden neergezet, spelen dan ook vaak externe factoren een rol, zegt ze: “Drugs, of een ziekte. Dan wordt het een fatale combinatie.”