Kinderen gaan steeds jonger op social media – en daar hangen ook mensen rond met minder goede bedoelingen. Hoe houd je als ouder een beetje de controle? In de LINDA.podcast ‘Froukje Online’ gaan Froukje de Both en haar 13-jarige dochter Emma daarover in gesprek met experts.
Help, mijn kind krijgt nare comments: podcast 'Froukje Online' geeft tips tegen cyberpesten
Met in aflevering 2: alles over cyberpesten en hoe je daarmee omgaat. En is Froukje zelf weleens gepest…?
Pesten op social media
Hoe ga je ermee om als je kind onaardige reacties krijgt onder een Instagram-post? Of als hij of zij wordt buitengesloten in een WhatsAppgroep? Daarvoor bellen Froukje en Emma met ‘rappende meester’ Hidde, die met zijn video’s op TikTok en Instagram razend populair is onder scholieren.
Hij ziet dat er veel online gepest wordt op school. “Het is veel makkelijker om online te pesten, dan om live in de klas te pesten. Je kunt de docent wat meer ontwijken en je kunt anoniem onaardige comments plaatsen.” Ook vertelt hij over ‘exposed kanalen’, waar foto’s en video’s worden gedeeld in grote groepen met als doel: iemand kapotmaken. Niet oké.
Wat deel je wel en niet
Meester Hidde geeft tips hoe je hierover het gesprek aangaat met je zoon of dochter. Ook vertelt hij welke berichten en informatie kinderen beter niet kunnen plaatsen – van etende cavia’s tot bikinifoto’s en de naam van de school waar je kind naartoe gaat. Een openhartig gesprek, waarin ook Froukje en Emma delen of zij weleens gepest zijn.
Benieuwd naar het hele gesprek? In de aflevering hierboven hoor je wat je tegen cyberpesten kunt doen.
Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door De InternetHelden.
Froukje de Both zoekt uit: bescherm je kroost tegen phishing, spoofing en money mulingLees ook