Frank Jager won in 12 jaar tijd 248 prijzen. Daarover schreef hij het boek De Prijzenjager. Hij won 59 reizen, ging zes keer naar New York, mocht naar Japan, won een racefiets en óók een auto. Hij won zo vaak, dat hij zelfs op de zwarte lijst belandde.
Frank (75) won 248 prijzen in 12 jaar, en zo flikte hij dat
Wil je ook aan het einde van het jaar nog à la Frank in de prijzen vallen? Goed nieuws: hij deelt al zijn tips in zijn boek De Prijzenjager.
Prijzen
Dertien jaar was Frank, toen hij voor het eerst meedeed aan een prijsvraag. Voor de frisdrankfabrikant Riedel moest hij de zin: ‘Ik vind Riedel…’ afmaken. Daar maakte Frank van: ‘Ik vind Riedel een verrukkelijk verkwikkende drank’. Dat was raak. “Het was het begin van wat later een passie van me werd.”
Het gevoel van ‘een winteling’, zijn eigen woordcombinatie voor ‘winnen’ en ’tinteling’, was volgens Frank een aangenaam gevoel. Frank had serieuze concurrentie en was een van de duizenden mensen in zijn tijd die meedeed aan een prijsvraag. Je moest dus opvallen en Frank wist heel goed hoe.
“Je moest de jury een handje helpen. Bij een tafel met honderden slagzinnen was het een hele klus voor de jury. Dus ik viel op door slagzinnen op papier, op karton, op hout en met een omvang van zo’n 30 bij 40 centimeter te maken.” Ook maakte Frank er bij jubilea van bedrijven een feestelijke inzending van met ballonnen en slingers. Of hij zorgde voor echte eyecatchers, zoals een klok of een spiegel.
“De wet is opvallen qua grootte en slagzin.” Een slagzin moet lekker bekken en goed in het gehoor liggen. Je moet humor gebruiken, allitereren en overdrijven.” Bijvoorbeeld voor de voormalige vliegmaatschappij Air Holland maakte hij de slagzin: ‘Shoppen, smullen, service volop: vliegcomfort stijgt hier ten top.’ “Het is kort en krachtig en ook de vormgeving is belangrijk.” In zijn boek deelt Frank nog veel meer tips.
Olympische Spelen
Het leverde fantastische prijzen op. Frank won 17 trips binnen Nederland, 29 reizen binnen Europa en 13 keer mocht hij naar een land buiten Europa. Een van de hoogtepunten was toch wel de reis naar Japan tijdens de Olympische Spelen in Nagano in 1998. Toen won Nederland op een dag brons, zilver en goud. En Frank was daarbij.
Ook kreeg hij veel extra’s bij zijn prijzen. “Ik kreeg bijvoorbeeld voor een reis een upgrade naar first-class. En soms kreeg ik op de koop toe een behoorlijke som zakgeld mee. En van het merk ‘Koekjes van Hellema’ kreeg ik een paar dagen voor vertrek voor mijn gewonnen reis in Barcelona een reiskoffer vol Hellema koeken. Dat was echt fantastisch.”
Zwarte lijst
“Er waren jaren dat ik van de veertig inzendingen er dertig won. En dat waren geen chocoladereepjes of placemats, maar fikse prijzen, zoals een camera of een reis.” Door al die winst, belandde Frank op de zwarte lijst. Maar hij deed alsnog mee, maar dan onder de naam van zijn kinderen of vrienden.
“Ik varieerde de namen een beetje. Daarmee vergrootte ik weer mijn kansen. Maar eerlijk vond ik het niet. Want als Johan Cruijff scoort en hij maakt een tweede, zeg je ook niet: die telt niet, want je hebt er al een gemaakt. Dus omzeilde ik die zwarte lijst een beetje.”
Prijsvraagpensioen
Frank genoot vooral van het creatieve proces. “Het proces naar een slagzin en het vormgeven, vond ik eigenlijk leuker dan de prijs. Dat je zelf staat te kijken dat het grappig is hoe zoiets is ontstaan.”
Inmiddels is Frank, zoals hij het zelf noemt, met ‘prijsvraagpensioen’. “Ik dacht: het is wel genoeg geweest. Ook het aanbod werd geringer.” Zijn boek is dan ook een ‘herinnering aan betere tijden’. “Het is een stukje cultureel erfgoed, nu het papieren tijdperk voorbij is.” Hij ziet zijn boek als de kroon op al zijn werk. “De prijs is ook dat ik in mijn eigen dorp in de boekhandel sta, mijn boek te signeren. Dat is eigenlijk de mooiste prijs.”
Dit artikel is eerder gepubliceerd op LINDA.nl.
Pokémon geen kinderspel meer: miljoenen euro’s en zware beveiligingLees ook