Van een nette begroeting op het werk tot het niet smakken tijdens het eten: etiquette zijn overal. Wij vroegen ons af: doen Nederlanders daar tegenwoordig nog wel wat mee?
Deze expert vertelt waarom etiquette (ook in tijden van corona) nog altijd belangrijk zijn
“Etiquetteregels blijven belangrijk in Nederland”, vertelt etiquette-expert Yvonne van der Kroft vanuit het buitenland, waar ze familie bezoekt.
Etiquette
“Laten we zeggen dat etiquetteregels de samenleving ‘vergemakkelijken’. Mensen weten waar ze aan toe zijn en wat er van ze verwacht wordt. Als men zich daar naar gedraagt, reageren anderen daar positief op. Daarnaast helpt het simpelweg om ongemakkelijke situaties te voorkomen.”
Zo zat Van der Kroft zelf ooit in een restaurant waar iemand zich overduidelijk niet aan etiquetteregels hield. “Diegene zat met de armen wijd een stuk vlees te snijden”, iets wat volgens etiquetteregels niet hoort. Tijdens het snijden horen je ellebogen namelijk niet in de lucht te hangen. “Het overgrote deel van de tafel keek toch wel even op van de wilde bewegingen die de gast maakte tijdens het snijden.”
Zelf vond Van der Kroft het voornamelijk jammer. “Je ziet aan de reactie van anderen dat ze zich er aan storen. Degene die de etiquetteregels loslaat, doet het daarentegen niet opzettelijk. Zij hebben het waarschijnlijk gewoon niet meegekregen.”
Lees ook
Tips van, jawel, Jamie Oliver: zo eet je kroost mee met wat jij op tafel tovert
Opvoeding
Tijdens hun opvoeding krijgen kinderen vanzelfsprekend veel etiquette mee.”Ouders leren hun kinderen bedankt te zeggen na het spelen of bij het krijgen van een snoepje of een stukje worst. Maar ook tafelmanieren in een restaurant, waarbij kinderen blijven zitten tot iedereen uitgegeten is, horen erbij.”
Dit geval van ‘jong geleerd, oud gedaan’ voorkomt volgens Van der Kroft dat kinderen in een ongemakkelijke situatie belanden. “Als een kind heel smerig zit te smakken als hij tijdens de lunchpauze bij een klasgenootje eet, kunnen andere kinderen daar wat van zeggen.” In het ergste geval kan dit ook leiden tot pestgedrag en buitensluiten, zo vertelt ze. “Daarnaast hebben volwassenen – bewust of onbewust – meteen een oordeel over zo’n kind.”
Ook als kinderen in een fastfoodrestaurant zitten, gelden er nog gedragsregels. “Er is dan misschien geen bestek, maar je houdt je alsnog aan etiquette. Je gooit bijvoorbeeld niet met frietjes en zet na het eten netjes je dienblad weg in een rek.”
Lees ook
Vroeger dronk iedereen het, maar is melk nog steeds goed voor elk?
Corona etiquette
Door het coronavirus vielen sommige etiquette – zoals handen schudden – al weg. Online is het echter alsnog belangrijk je aan gedragsregels te houden. “Dat voorkomt ook gênante momenten. Heb je een online vergadering om 11.00 uur, wees dan gewoon op tijd. Mensen aan de andere kant van de lijn zitten tenslotte op je te wachten.”
Als je dan eenmaal begint aan de vergadering, moet er ook zo min mogelijk afleiden. “Zo kan je beter niet vergaderen met je laptop op schoot. Zet je je scherm schuin omhoog, kijken mensen zo je neus in. Denk daarnaast ook niet: ik zit toch thuis dus het maakt niet uit wat ik draag. Het is toch respectvoller om niet in je pyjama te zitten.” Verder zijn geluiden – zoals familieleden die binnenlopen met een kop thee – volgens Van der Kroft ook niet heel wenselijk.
Lees ook
Marije Lagendijk over kinderen op TikTok: ‘We moeten digitale zwemles geven’
Thuis
Eenmaal thuis – én niet aan het werk – mogen we een deel van de etiquetteregels best even loslaten. “Dat is een ander verhaal. Als je thuis in je joggingpak wil lopen, doe dat vooral. Maar heb je dan die vergadering, zorg dan dat je even iets anders aanschiet.”
Alles loslaten, is echter niet verstandig: “Door je thuis aan de etiquette te houden, worden ze vanzelfsprekender. Ik ken bijvoorbeeld mensen een gezin dat zingt voor het eten. Ik moedig ouders dan wel aan om hun kinderen te vertellen dat dat in een restaurant niet zo snel gebeurt.”