Als je zwanger bent, kan het verrekte lastig zijn om in een wirwar van voedingsadviezen te onthouden wat je wel en niet mag eten en drinken.
Diëtist en gezondheidswetenschapper Gaby Herweijer schreef er een boek over, dat nu in de winkel ligt.
Als je zwanger bent, kan het verrekte lastig zijn om in een wirwar van voedingsadviezen te onthouden wat je wel en niet mag eten en drinken.
Diëtist en gezondheidswetenschapper Gaby Herweijer schreef er een boek over, dat nu in de winkel ligt.
Het boek heet Eet als een expert – Zwanger! en ze schreef het samen met vier andere diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers. We belden Herweijer op en legden haar een aantal stellingen voor.
1. Rauwe vis is slecht
“Rauwe vis kan de Listeria monocytogenes-bacterie bevatten. De kans dat die bacterie precies in de rauwe vis zit die jij eet is klein, maar de gevolgen kunnen groot zijn: een miskraam of vroeggeboorte. Daarom kun je het beter helemaal laten staan. Sommige vrouwen zeggen: de vis die ik bij mijn visboer haal vertrouw ik wel, omdat die vis heel vers is. Maar daar heeft het niets mee te maken. Ook verse vis kan de bacterie bevatten.
Daarnaast zitten in roofvissen kwik en zware metalen, wat niet goed is voor de baby. Dat maakt het ingewikkeld. Sommige vrouwen laten daarom de vis helemaal staan. Maar vis is heel gezond vanwege visvetzuren. Wij hebben daarom een top zes samengesteld van vissen die veel visvetzuren bevatten en weinig kwik: sardientjes, ansjovis, zalm, forelfilet, haring en Atlantische makreel. Het gaat wel om zure haring (of haring uit blik), want haring wordt ook vaak rauw gegeten.”
Lees ook
Hoe het brein van een zwangere vrouw (waarschijnlijk blijvend) verandert
2. Zelfs één glaasje alcohol is funest
“Ook kleine hoeveelheden passeren de placenta en komen in het vruchtwater terecht. De baby drinkt dan mee van de alcohol. Dus ja, ook kleine hoeveelheden hebben gevolgen.”
3. Stop met koffie drinken
“Een beetje koffie kan. Een zwangere vrouw mag namelijk 200 mg cafeïne op een dag. In een kopje koffie van 150 ml zit ongeveer 100 mg. Maar het kan per kopje verschillen, soms is het 80 mg, de andere keer 120. En cafeïne zit ook in andere voedingsmiddelen, zoals cola, chocolade en bepaalde pijnstillers. Om echt veilig te zijn, kun je het daarom beter bij één kop koffie laten. Bij meer cafeïne kan een baby een verhoogde hartslag krijgen, onrustiger worden en minder goed slapen. Goede slaap is voor de ontwikkeling van een baby juist belangrijk.”
4. Ook thee brengt risico’s
“Dat klopt, vanwege twee redenen. Groene en zwarte thee bevat cafeïne. Vaak drinken vrouwen dan kruidenthee, maar daarin kunnen plantengifstoffen zitten. Deze stoffen maken planten zelf aan of zitten in onkruid dat wordt meegeoogst. Bij de baby kunnen ze DNA-schade veroorzaken. Thee kan je daarom het best beperken tot vier koppen per dag, bij voorkeur zwarte of groene thee. ”
“Thee was voor ons wel een hoofdpijndossier. We hebben een toxicoloog erbij geroepen voor hulp. Want hoeveel koppen kruidenthee mag je concreet? Dat is lastig. Venkel, anijs, zoethout en sterrenmix kun je het best beperken tot maximaal één mok, voor de rest is het belangrijk om vooral te variëren. En het maakt ook uit hoe sterk je thee zet. Als je een echte theeleut bent, kun je met één zakje een hele pot zetten. Die bevat dan ongeveer evenveel cafeïne als één glas waar een zakje twee minuten in heeft getrokken.”
Lees ook
Ilana werd net na bevalling ten huwelijk gevraagd: ‘Ik kom het bijna niet geloven’
5. Blijf weg van kaas
“Nee hoor, als de kaas maar gepasteuriseerd is. Kaas van rauwe melk kan namelijk dezelfde bacterie als rauwe vis bevatten. Er is niet één kaassoort die standaard niet mag. De meeste kazen in de Nederlandse supermarkt zijn gepasteuriseerd. En anders staat er ‘au lait cru‘ of ‘gemaakt van rauwe melk’ op de verpakking.”
6. Rauw vlees is verboden
“Ja, helaas. In rauw of gerookt vlees kan een parasiet voorkomen die voor miskramen, vroeggeboorte en schade aan de ogen en hersenen kan zorgen. Vlees moet daarom altijd helemaal doorbakken zijn.”
7. Slik elke dag speciale zwangerschapsvitamines
“Bij een gezond eetpatroon is dat niet nodig. Twee soorten kunnen zwangere vrouwen wel beter bij slikken: vitamine D en foliumzuur. Maar die kun je gewoon los nemen. Zogenoemde mamapillen zijn voornamelijk marketing.”
Lees ook
Chantal Bles over de ziekte van dochter Jada: ‘Alsof ik tussen twee kinderen had gekozen’
8. Er zijn te veel voedingsadviezen, dat was vroeger ook niet nodig
“Het is veel, maar al die adviezen zijn voornamelijk verwarrend omdat ze niet overzichtelijk of concreet zijn. Leverworst wordt soms als voorzorg bijvoorbeeld helemaal afgeraden omdat het veel vitamine A bevat, maar als je het houdt op één boterham per week zit je veilig. Daarbij proberen wij vooral ook alternatieven en recepten te geven en te focussen op wat wél kan. Want gezond eten – een basis van groente, fruit, peulvruchten, noten en volkoren granen – is het allerbelangrijkst.”