Toni (9), de zoon van Sabine, is nog maar zes jaar wanneer hij volledig afhankelijk raakt van sondevoeding. Na een zwaar behandeltraject eet hij eindelijk weer.
Sabines zoon had eetstoornis ARFID en was afhankelijk van sondevoeding: ‘Alles geprobeerd’
Toni had de eetstoornis ARFID – Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder – waardoor hij nauwelijks durfde te eten. Zijn ADHD-NOS versterkte zijn angst.
Spugen
Toni is nog maar vier maanden oud wanneer hij voor het eerst eten weigert. Hij wil zijn fles ineens niet meer en dat gaat gepaard met veel spugen. Daarom wordt hij anderhalve week opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de artsen heeft hij last van reflux.
Hij krijgt medicijnen waardoor het spugen afneemt, maar hij heeft nog steeds geen hongergevoel. “Hij vroeg nooit om een fles.” Sabine stapt over op warm eten, maar ook dan is hij kieskeurig. Hij eet alleen maar babyvoeding die gemaakt is van bruine bonen of wortels. Banaan gaat er nog nét in. Dit moet wel allemaal in de blender, want Toni heeft moeite met kauwen en slikken. Eten dat hij niet wil, spuugt hij uit of maakt hem boos.
Angst
De hele dag is Sabine bezig om Toni eten te geven, maar zonder succes. Hij stikt een aantal keer bijna, waardoor hij steeds minder durft te eten. “Het was heel vermoeiend”, vertelt Sabine. “We hebben zo veel geprobeerd, waardoor hij soms bijna uitdroogde of uithongerde. Dat wil je als ouder ook niet, dus dan pak je maar wat hij wél wil. Ik ben boos op hem geweest en ik heb hem geprobeerd te belonen met cadeautjes. Maar het liet hem koud. Het had geen zin om te zeggen dat hij eerst zijn bord leeg moest eten voordat hij van tafel kon. Hij kon dagen blijven zitten.”
Op een gegeven moment is Toni zes jaar en drinkt hij alleen nog maar dezelfde oranje dranken: ranja, AA Drink of Taxi. Het enige wat hij eet, zijn bloemkool met saus, kipnuggets met joppiesaus, macaroni met rode saus en smac. Drie jaar lang.
Rita's zoons hebben de eetstoornis ARFID: 'Drie keer per dag wit brood met hagelslag'Lees ookARFID
Toni valt heel erg af en verliest zijn energie. “Hij lag soms huilend op de grond omdat hij zo veel buikpijn had.” School is te zwaar voor hem, dus neemt Sabine hem mee naar de kinderarts. Hij wordt gediagnostiseerd met de eetstoornis ARFID. Bij deze eetstoornis durf je bepaald voedsel niet te eten, of eet je te weinig. Het komt vooral bij jonge kinderen voor, maar kan ook bij jongeren en volwassenen voorkomen. ARFID gaat vaak gepaard met een angststoornis, autisme of ADHD.
Toni krijgt sondevoeding, maar Sabine ziet dit niet als goede oplossing voor de lange termijn. De kinderarts stuurt Toni daarom door naar Seyscentra, een centrum dat gespecialiseerd is in eetproblemen. Sabine ziet het als zijn laatste redmiddel.
Een jaar lang is hij daar van zondag tot en met vrijdag. De behandeling gebeurt in kleine stapjes. Hij krijgt vier tot vijf keer per dag eetsessies. Tijdens de behandeling leert hij eerst voedsel voelen, bijvoorbeeld met zijn handen, wang en lippen. Vervolgens moet hij hier een klein beetje van eten. Op die manier leert hij weer vertrouwen te krijgen in eten.
“Langzaam maar zeker zagen we dat hij thuis meer ging proberen.” Sinds januari is Toni weer volledig thuis en eet hij weer. “Het is een wereld van verschil. Hij vraagt wanneer we gaan eten, of hij een koekje mag en proeft zelfs nieuwe dingen.”
Na jaren komt hij eindelijk weer aan, maar hij heeft nog wel een achterstand. Voor een negenjarige is hij met zijn 27 kilo nog te licht in vergelijking met zijn leeftijdsgenoten. “Maar, ik weet zeker dat hij weer op gezond gewicht gaat komen.”
Tamara (22) heeft een eetstoornis: 'Het beeld dat we ervan hebben is niet realistisch'Lees ook