‘Eet je bord leeg’, ‘Als je bord leeg is, mag je een toetje’ en: ‘Je mag pas van tafel als je alles hebt opgegeten’. Menig kind is met dit principe opgegroeid, maar hoe gezond is dat eigenlijk?
De Chinese overheid probeert met de slogan Eet je bord leeg een einde te maken aan de voedselverspilling in hun land. Maar ook in Nederland is het motto niet onbekend. Volgens kinderdiëtist Nienke Dorst is het helemaal geen goede truc om je kind te laten eten en is het bovendien ook nog eens ongezond.
Overgewicht
“Een bord leegeten raad ik nooit aan, omdat kinderen moeten leren luisteren naar hun eigen verzadigingsgevoel. Als je pusht of dwingt om alles op te eten, dan leer je je kind dat het dan pas vol is”, zegt de diëtist.
Een deel van de kinderen krijgt hierdoor overgewicht, omdat ze meer eten dan ze nodig hebben. “Dat we willen dat onze kinderen goed eten, komt vanuit ons oerinstinct. Die stamt uit een tijd dat we niet genoeg voedsel hadden, maar nu hebben we meer dan we nodig hebben.”
Zelf opscheppen
Natuurlijk is het wel goed om kinderen te leren dat het zonde is om eten zomaar weg te gooien. Drost raadt aan om dat met ze te bespreken, maar ook om ze in het vervolg zelf op te laten scheppen.
“Ik ben daar groot voorstander van, omdat ze dan kunnen pakken zoveel ze nodig denken te hebben. Dat is bij eten dat ze lekker vinden misschien iets meer, en de volgende dag bij eten dat ze minder lekker vinden misschien minder.”
Opvoedkundige rol
Daarnaast heeft de ouder natuurlijk wel een opvoedkundige rol. “Een kind dat echt veel te weinig eet, zou ik vragen hoe dat komt, omdat het niet normaal is. Daarnaast kan je best afspraken maken over hoeveel groentes een kind eet.”
Ook de experts van het Voedingscentrum staan niet achter ‘eet je bord leeg’. “Kinderen weten heel goed van zichzelf wanneer ze genoeg gegeten hebben”, zegt woordvoerder Sietse Orie. “Maak je geen zorgen als je kind een keer of een poosje wat minder eet. Blijf gewoon proberen. Bedenk dat een kind dat groeit en levendig is, genoeg binnen krijgt. Ben je er toch niet gerust op? Bespreek je zorgen dan op het consultatiebureau of met de huisarts.”
Toetje
Wanneer je kind het bord niet wil leegeten, maar zijn toetje wel wil, is het volgens het Voedingscentrum een ander verhaal. Dat betekent namelijk dat hij wel degelijk trek heeft. “In dat geval kun je beter niet toegeven aan dit gedrag. Blijf rustig, duidelijk en consequent; als je je avondeten niet lust, is er niks anders. Ook geen toetje. Maar ga er niet de strijd over aan.”
Drost voegt daar aan toe dat het toetje géén beloning is. “Dat gebruiken mensen vaak in de strijd, maar het toetje is een voorzetting van de maaltijd. Geen extraatje.”
Lees ook
Tips
Het Voedingscentrum heeft de volgende tips om de avondmaaltijd makkelijker te maken: