Robin* kan over ruim 900 dagen terecht voor het eerste gesprek over hun borstamputatie. ‘De wachttijden in de genderzorg zijn absurd lang.’
Robin (21) moet drie jaar wachten op borstamputatie door lange wachttijden genderzorg
Hoe komt het dat de wachttijden in de genderzorg zo lang zijn en waarom is dit een probleem voor de mensen die onder deze zorg vallen?
Non-binaire
De geneeskundestudent Robin identificeert zich als non-binair. Dit houdt in dat hen zich zowel niet volledig man als volledig vrouw voelt. “De maatschappij heeft een bepaald beeld van mannen en vrouwen en hoe zij zich horen te gedragen, kleding en aangesproken worden. Ik voel me in beide hokjes niet thuis”, legt Robin uit.
Borstamputatie
Van kleins af aan voelt Robin zich al niet thuis in hun lichaam. Vooral in de puberteit komt de afschuw naar hun vrouwelijke vormen sterk naar voren. “Ik vind die dingen – lees borsten – zo lelijk. Ik walg ervan wanneer ik in de spiegel kijk. Ook maakt het me verdrietig, omdat ik elke dag geconfronteerd word met een lichaam waarin ik mij niet thuis voel.” Om deze reden verbergt Robin hun borsten met binders. “Wat heel ongezond is, omdat mijn ribbenkast hierdoor ook platgedrukt wordt. Net zoals alle organen die er zitten.” Robin wil een mastectomie, oftewel hun borsten laten verwijderen. Helaas gaat dit niet zo makkelijk.
De ingreep
Annelijn Wensing-Kruger is hoofd sectie gender en seksuologie, psycholoog en Voorzitter van het Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie in Amsterdam. “Het creëren van een platte borstkas is een van de manieren om je weer thuis te voelen in je lichaam”, zegt Wensing-Kruger. “Een ingreep als deze is onderdeel van een uitgebreid traject. Er vinden verschillende gesprekken met psychologen en andere hulpverleners plaats om samen met de hulpvrager na te gaan wat deze nodig heeft.”
Wachttijden
Volgens Robin zit er te veel tijd tussen deze gesprekken en is zo’n lang traject onnodig. “Je moet als het ware bewijzen of je wel capabel genoeg bent om zo’n operatie te willen doen. Ik ben degene die mijn eigen borsten wil laten verwijderen, niemand anders heeft hier last van. Waarom zou ik dat dan moeten verantwoorden aan iemand? Een borstvergroting of -verkleining mag iedereen toch ook voor zich weten, zonder zich te hoeven verantwoorden?”
“De groep personen die deze zorg vraagt is heel divers. De tijd die iemand nodig heeft voor deze gesprekken verschilt dan ook erg”, reageert Wensing-Kruger. “Bij de ene persoon zijn inderdaad weinig gesprekken of tijd nodig, een andere persoon heeft hier meer tijd en hulp bij nodig. Het is daarom heel belangrijk om zorg op maat te bieden.”
Gevolgen
‘950 dagen’ staat er op de website die de dagen aftelt tot Robins eerste gesprek. “Mijn leven staat op pauze nu. Ik probeer door te gaan met mijn studie en heb een lieve vriendin die mij steunt, maar ik voel me aan mijn lot overgelaten.” Robin krijgt geen mentale hulp of ondersteuning terwijl hen wacht.
“In Nederland, maar ook wereldwijd is de vraag naar genderzorg de afgelopen jaren fors toegenomen. De wachtlijsten zijn mede door corona onacceptabel lang geworden. Dat is een zeer zorgelijke situatie”, vertelt Wensing-Kruger.
“Het is belastend om zeer lang op zorg te wachten die je nodig hebt. Dat kan in het dagelijkse leven tot veel verschillende problemen leiden, zoals forse gevoelens van somberheid.”
Toekomst
In Groningen, Nijmegen en Zaandam wordt transgenderzorg aangeboden, maar de genderpoli in Amsterdam is de enige in Nederland die gender-gerelateerde ingrepen doet. “Om de wachttijd te verminderen, is er veel meer transgenderzorg nodig in Nederland”, zegt de psycholoog. Volgens Wensing-Kruger moeten er meer behandelplekken komen waarbij complexe of juist eenvoudigere zorg wordt geboden. Ook is het volgens haar belangrijk dat de verschillende zorginstellingen goed met elkaar samenwerken. “Om aan die vraag te voldoen zijn er ook meer hulpverleners nodig die in de genderzorg moeten worden opgeleid.”
‘Trans Zorg Nu’
Op 6 februari organiseerde Trans Zorg Nu een protest tegen de lange wachttijden. Hierbij waren verschillende sprekers aanwezig die hun ervaring en frustraties uitten. Op 2 april organiseert Trans Zorg Nu een community event met ruimte voor workshops, optredens en een feest. Iedereen mag iets bijdragen in de vorm van muziek of poëzie. Meer info over tijd en locatie volgt nog.
*Robins naam is gefingeerd, hun echte naam is bekend bij de redactie. De persoon op de foto is niet Robin.
Worstel je met genderincongruente gedachten of maak je je zorgen om iemand anders? Praat er dan over. Bel 085-3037680 of ga naar genderpraatjes.nl voor vragen en steun over gender. Bel bij levensbedreigende situaties het alarmnummer 112.
TikTok ster Emira D’Spain is Victoria’s Secret’s eerste zwarte transgender modelLees ook