Bij het nieuwe jaar horen goede voornemens. Meestal schieten deze er weer snel bij in. Met deze documentaires houd je die gezonde leefstijl wél vast.
Met deze titels ben jij helemaal klaar voor een gezond 2020.
Bij het nieuwe jaar horen goede voornemens. Meestal schieten deze er weer snel bij in. Met deze documentaires houd je die gezonde leefstijl wél vast.
Met deze titels ben jij helemaal klaar voor een gezond 2020.
Deze documentaire is geregisseerd door de Oscarwinnende regisseur Louie Psihoyos en kwam tot stand in samenwerking met meerdere topatleten, onder wie Arnold Schwarzenegger, Lewis Hamilton en Novak Djokovic. James Wilks, trainer van de Speciale Eenheden, wordt gevolgd terwijl hij de wereld over reist op zoek naar het meest efficiënte dieet voor de beste sportprestaties. Hij onderzoekt hoe vlees, proteïne en een volledig plantaardig dieet passen in het leven van een topsporter.
Waar: Netflix.
Dokter Javid Abdelmoneim drinkt, naar eigen zeggen, twee keer zo veel alcohol (richtlijn is niet meer dan tien glazen per week) als de aanbevolen hoeveelheid. Daarom besluit hij om te onderzoeken hoe slecht het regelmatig drinken van een alcoholische versnapering nu écht is. De waarheid achter de effecten van alcohol komt aan het licht en die zijn schrikbarender dan hij op voorhand had bedacht. Wellicht mosterd na de maaltijd na al die feestdagen, maar als je van plan bent om wat te minderen met de champagne en wijn, dan is dit zeker een must see.
Waar: BBC.
Lees ook
Deze vrouw laat zien: een vegan dieet en wereldrecords hardlopen gaan príma samen
Sport lijkt niet op een religie, sport ís een religie. Door middel van een reeks afleveringen proberen de regisseurs (Topsporter Tom Brady, Gotham Chopra en Michael Strahan) van deze documentaire dat te laten zien. Verschillende invloedrijke sporters komen aan het woord. Door middel van hun eigen verhaal willen ze laten zien hoe belangrijk sport is voor gemeenschappen van over de hele wereld. Sport heeft door de tijd heen ontelbare boeiende verhalen verteld, deze film combineert ze tot één samenhangende documentaire. Religion of Sports is genomineerd voor vijf Emmy’s.
Waar: Netflix.
Regisseur Michal Siewierski leidt zelf een honderd procent plantaardig leven. Toch zat hij nog met veel vragen omtrent de voedselindustrie. Is een vegan leefstijl wel zo gezond als wordt beweerd? Hoe belangrijk is calcium voor het lichaam? Hij legde deze vraagstukken voor aan 28 verschillende experts, onder wie artsen, voedingsdeskundigen, koks en atleten. Aan het einde van de documentaire komt antwoord op deze vragen en duiken schokkende undercoverbeelden op van hoe de voedselindustrie écht in elkaar steekt.
Waar: YouTube.
Het is een trend om steeds gezonder te willen leven, maar wat is precies gezond? In deze documentaire, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van de award-winnende journalist Michael Pollan, worden valse gezondheidsclaims onder de loep genomen. Het lijkt wel alsof juist bewustwording ervoor zorgt dat we steeds ongezonder worden. Regisseur Michael Schwarz illustreert elk hoofdstuk van het boek en komt met beeldende antwoorden.
Waar: Videoland.
Lees ook
Thea Kampert zweet bij intermittent fasting: ‘Ik vast twee dagen per week’
CrossFit is een extreme sport waarin mensen zichzelf uitdagen om de zwaarste gewichten te liften en de moeilijkste parcoursen af te leggen, om op die manier te bewijzen dat zij de sterkste persoon zijn. In deze documentaire worden CrossFit-atleten gevolgd in de aanloop naar de titel ‘fitste persoon op aarde’. De atleten voeren niet alleen fysiek zware taken uit, maar ondervinden ook de mentale gevolgen van het uitoefenen van deze – steeds populairder wordende – sport.
Waar: YouTube.
YouTube
Het is ontzettend populair onder studenten: het nemen van een pilletje (Ritalin, Aderall, Amfetamine) om zich te kunnen concentreren op hun schoolwerk. Oorspronkelijk is het een medicijn tegen ADHD, maar het wordt inmiddels al lang niet alleen meer om die reden gebruikt. Studenten, atleten en eigenlijk iedereen die in het dagelijks leven geacht wordt meerdere ballen tegelijk in de lucht te houden, wordt met dit medicijn geconfronteerd. In deze documentaire worden gebruikers (zonder ADHD) en experts geïnterviewd. Wat zijn de gevolgen en risico’s van het gebruik van dit medicijn? En hoe kijkt de wereld er eigenlijk tegenaan? Je ziet het allemaal in Take Your Pills.
Waar: Netflix
Lees ook
‘Chocolade is gezond’: 5 x medische nieuwsberichten die niet kloppen
Dezelfde filmmakers maakten eerder de award-winnende documentaire Cowspiracy. De film beweert dat corruptie voorkomt bij de overheid en in de gezondheidsindustrie. Samen zouden ze ervoor zorgen dat we ziek blijven, zodat ze eraan kunnen verdienen. Met de hulp van artsen en onderzoekers probeert de documentaire die bewering te bewijzen en te laten zien hoe veel invloed ziektes hebben op de inkomsten van de gezondheidszorg. Veel kijkers zien deze documentaire als verrassend, maar er zijn ook mensen die vraagtekens plaatsen bij de beelden. Slaat deze docu de spijker op zijn kop of is het niets meer dan de zoveelste complottheorie? Jij beslist.
Waar: Netflix.