Emily (19), de dochter van Petrie van Dorp (48) uit Almere, was twee jaar lang zwaar depressief. Samen schreven ze er het boek ‘Awareness of depression‘ over.
Wij belden met Petrie.
Emily (19), de dochter van Petrie van Dorp (48) uit Almere, was twee jaar lang zwaar depressief. Samen schreven ze er het boek ‘Awareness of depression‘ over.
Wij belden met Petrie.
Petrie merkte voor het eerst dat er iets niet goed zat toen Emily zestien jaar was. Ze had die zomer haar vmbo-diploma gehaald en was begonnen aan een mbo-opleiding op het ROC in Amsterdam. “Ze sloot zich steeds vaker op in haar slaapkamer en verzon smoesjes om niet naar school te hoeven. Op een dag belde school dat ze niet in de les was verschenen. Ik was op mijn werk en wist niet beter dan dat ze gewoon naar school was gegaan. Toen ik thuiskwam, bleek dat ze de hele dag in bed had gelegen.”
Petrie zocht er toen nog niet gelijk iets achter. “Het is gewoon de puberteit, dacht ik nog.” Maar toen haar dochter drie dagen achter elkaar onder de dekens lag en weigerde haar slaapkamer uit te komen, had Petrie door dat er echt iets mis was. Op een dag kwam Petrie thuis van haar werk en had Emily een brief achtergelaten waarin ze vertelde dat ze zich niet serieus genomen voelde en dat ze even was weggegaan voor wat rust. Toen gingen bij Petrie de alarmbellen af. “Toen Emily weer thuis was, zei ze dat ze helemaal niets meer voelde en zichzelf daarom beschadigd had. Ze zag het leven niet meer zitten. Ik was met stomheid geslagen en kon in eerste instantie niets uitbrengen.”
Petrie nam de volgende dag vrij en ging met Emily naar de huisarts. Die liet haar een afspraak bij de GGZ maken, maar vanwege lange wachtlijsten kon haar dochter daar nog niet terecht. “Vervolgens heb ik een wanhopige oproep gedaan, of iemand alsjeblieft mijn dochter kon helpen. Via via kwamen we bij een alternatieve genezer in Amsterdam terecht.” Die heeft Emily onder meer geleerd om met haar emoties om te gaan en te mediteren, maar op een gegeven moment was ze uitbehandeld.
Lees ook
Psychische problemen onder jongeren nemen toe en worden ernstiger
Emily kreeg kort daarna een terugval. “Ze had geen school, geen werk. Het lukte haar niet om een ritme te krijgen.” In die tijd was Petrie erg angstig. Terwijl zij aan het werk was, zat haar dochter alleen thuis met zelfmoordgedachten. “Ik heb al mijn vrije dagen opgemaakt en ging vaak eerder naar huis, maar ik kon haar niet de hele dag in de gaten houden. Ze heeft me weleens een Whatsappje gestuurd met de vraag hoeveel slaappillen ze moest nemen om niet meer wakker te worden, terwijl ik op mijn werk was.” Ook is Petrie in die tijd veel vriendinnen verloren, omdat ze nergens meer mee naartoe ging. Ze wilde haar dochter in de gaten houden.
In december 2017 kreeg Petrie het bericht dat haar dochter met therapie kon starten. Maar omdat het allemaal zo lang duurde, was ze zich inmiddels al in alternatieve geneeswijzen gaan verdiepen. Petrie besloot een opleiding ‘reconnective healing‘ (een vorm van heling die volgens haar lijkt op Reiki, maar meer van deze tijd is) te volgen in het buitenland. Ze behaalde haar diploma en uiteindelijk behandelde ze haar dochter voor het eerst in januari, in de week waarin Emily ook met therapie startte.
Volgens Petrie heeft reconnective healing haar dochter erg geholpen. “De ochtend na de eerste behandeling stond ze ineens eieren te bakken, terwijl ze nooit ontbeet. Na de tweede behandeling stond ze onder de douche te zingen, terwijl ze dat al jaren niet meer had gedaan.” Ook voerde Emily nog twee maanden gesprekken met een psycholoog. Petrie was het afgelopen jaar bang voor een terugval, maar is er nu van overtuigd dat de depressie niet meer terugkomt.
Lees ook
Zo herken je een depressie en dit kun je doen om de kans erop te verkleinen
Petrie en Emily schreven samen het e-book Awareness of depression, waarin ze vijf dingen noemen die je wel moet doen en vijf dingen die je juist níet moet doen als iemand een depressie heeft. “Onvoorwaardelijke liefde is het belangrijkst. Blijf in je kind geloven. Iets dat juist niet helpt, is pushen. Ik heb ook weleens aan Emily’s bed gestaan en tegen haar geschreeuwd dat ze uit bed moest komen. Dat heeft geen zin: ze wilde het wel, maar het lukte gewoon niet.”
Worstel je zelf met suïcidale gedachten? Praat er dan over. Bel 0900-0113 of ga naar www.113.nl.