Denise Dekker (33) is gecertificeerd hondentherapeut en begeleidt met haar honden Bandit en Shadow vooral kinderen in het speciaal onderwijs. Maar hoe werkt zoiets?
Ze legt het ons uit.
Denise Dekker (33) is gecertificeerd hondentherapeut en begeleidt met haar honden Bandit en Shadow vooral kinderen in het speciaal onderwijs. Maar hoe werkt zoiets?
Ze legt het ons uit.
Het bedrijf Ik Ben Dit hondentherapie is zo’n drie jaar geleden opgericht, vertelt Denise. “Bandit is een slimme hond en ik zocht wat uitdaging voor hem.” En zelf had ze daar ook behoefte aan, zo blijkt. “Ik was net geswitcht van baan en dat bleek niet zo’n goede keuze te zijn. Er waren veel problemen op mijn werk. Ik kwam een keer emotioneel thuis en Bandit kwam gelijk bij me kijken. Ik dacht toen: het lijkt me zó leuk om samen met jou te werken.”
Denise doet dan al trainingen via Kynologisch Nederland, maar stuit later op een advertentie van therapie met honden. “Die opleiding ben ik gaan volgen. We zijn nu gecertificeerd en mogen onszelf een Dog Assisted Intervention team noemen. Mijn werk vind ik super leuk. Ik sta drie dagen voor de klas in het speciaal onderwijs en dan gaat Bandit ook altijd mee. Daarnaast begeleid ik kinderen met mijn therapiehonden. Inmiddels heb ik er ook een tweede hond bij die meegaat: Shadow.”
Lees ook
Dát is nog eens een hulphond: trouwe viervoeter helpt kinderen oversteken
De 33-jarige helpt onder anderen kinderen met gedrags-, concentratie- en leerproblemen. Ook heeft ze cliënten die emotioneel gezien achterlopen of autisme of ADHD hebben. “Ik geef bijvoorbeeld weerbaarheidstrainingen, help met de angst voor honden of leer kinderen lezen.” Ja, mét hond dus. Dat laatste doet ze bijvoorbeeld al een tijdje met Ruben. “Voor hem was lezen een groot probleem, hij wilde er niet aan werken”, vertelt Denise. “Ze hadden er thuis echt strijd om.”
“Tot ‘ie dus bij mij kwam. Tijdens het lezen ligt Shadow naast Ruben en wil hij ineens wel met een boekje zitten. Een hond zal je altijd nemen zoals je bent en niet boos worden als je foutjes maakt. Daardoor is Rubens zelfvertrouwen gegroeid. Tussendoor doen we spelletjes, zowel met als zonder hond. Ruben is zich nu meer bewust van hoe belangrijk goed lezen is en kán het nu ook beter. Heel fijn om te zien.”
Ruben met Shadow:
Lees ook
Tien pups gestolen uit Schuur in Brabant, moederhond gedood
Of die ene sessie met Jagger. “Hij heeft het syndroom van Down en vond de training eerst heel spannend. Hij klampte zich helemaal vast aan zijn moeder. Een van Jaggers problemen was dat hij een moeilijke relatie met eten heeft. Maar ja, als de hond iets goed doet, krijg hij iets lekkers. Daardoor durft Jagger nu in ieder geval eten aan te raken. En zo zijn er wel meer dingen waarin hij is gegroeid.”
Jagger met Bandit:
“Veel kinderen die bij mij komen, zijn het vertrouwen in zichzelf en anderen kwijt”, vertelt Denise. “Een hond is een laagdrempelige manier om het weer op te bouwen. Die loopt zelf naar je toe voor aandacht en dan ga je aaien. Tijdens de sessies kijk ik ook welke hond bij wie past. Bandit is rustig en stabiel, Shadow is echt een actieve hyperhond. Het is grappig om te zien hoe kinderen soms alleen Bandit vertrouwen, maar later óók Shadow leuk vinden.”
Voor Denise staat het welzijn van de honden altijd voorop. “Als ik merk dat eentje niet lekker in z’n vel zit, doe ik de therapie met een andere hond. Of ik bel de afspraken af”, vertelt ze. “Niet alleen mijn cliënten, maar ook de honden moeten het leuk vinden. Dat merk je gauw genoeg aan hun gedrag. Ik heb echt een fantastisch beroep. En ik weet dat niet alleen ik, maar ook Shadow en Bandit veel voldoening halen uit dit werk.”
Denise met Bandit:
Lees ook
Adinda kocht haar hond bij een illegale fokker, met alle gevolgen van dien