Journalist en schrijver Daan Borrel (28) is op Instagram begonnen met de SELF LOVE CLUB. In de acht afleveringen die al verschenen laat ze vrouwen zien hoe te zelfbeminnen.
Ze merkt dat het helpt om seksueel autonomer te worden.
Journalist en schrijver Daan Borrel (28) is op Instagram begonnen met de SELF LOVE CLUB. In de acht afleveringen die al verschenen laat ze vrouwen zien hoe te zelfbeminnen.
Ze merkt dat het helpt om seksueel autonomer te worden.
Voor de goede orde: zelfbeminnen is anders dan masturberen. Het is eigenlijk een soort ‘masturberen plus’. Daan zegt dat ze merkte dat veel vrouwen zich laten tegenhouden door wat anderen vinden van seks. Zelf op zoek gaan naar wat fijn is, gebeurt soms nog te weinig. Het algemene beeld van sex en hoe dat zou moeten komt voort uit boeken, films en porno.
Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen opgewonden raken van bevestiging, in plaats van dat ze opgewonden raken van wat zij opwindend vinden. Ze zijn dus bezig zich te gedragen ‘zoals ze denken dat het moet’. En ook zelfbevrediging kent een typische traditionele opbouw en vorm. “Masturberen zoals ik het kende, gebeurde in aangespannen toestand: alles was aangespannen en dat leidde uiteindelijk tot een piekorgasme”, vertelt Daan, die op zoek ging naar wat er nog meer was.
Zo ontdekte ze via de Chinese filosofische en religieuze stroming taoïsme, zelfbeminning. Daarin wordt tijd en rust genomen om het eigen lichaam naar een ruimere ervaring te brengen. Daan probeerde het en leerde veel bij. “Ik vond het fijn om daar achter te komen en bedacht me dat er vast meer vrouwen zouden zijn die dat wilden weten”, zegt Daan. “Het is een combinatie van meditatie en masturbatie. Met zelfbeminnen gebruik je, anders dan bij gewoon masturberen, geen fantasie of verhaaltje in je hoofd, maar ga je echt aan de slag met de sexuele energie. Wat voelt fijn? Hoe reageert mijn lichaam? Ik heb echt geleerd me te focussen op mijn lichaam in plaats van iets in mijn hoofd.”
De focus verleggen is niet het enige verschil tussen masturberen en zelfbeminnen, legt Daan uit. “Je neemt bij zelfbeminnen ook veel meer tijd tussendoor, je bouwt het op en neemt pauzes. Dat is even anders. We zijn niet gewend onszelf die aandacht te geven. Die aandacht geven we meestal alleen aan een ander, bijvoorbeeld tijdens verliefdheid. Daarnaast, en dat is het derde verschil, betrek je je hele lichaam erbij. De aandacht gaat niet alleen uit naar de clitoris. Die trouwens veel groter is dan we vaak geleerd hebben bij biologieles. Er is veel meer dan alleen dat buitenste knopje.”
Het laatste wat Daan wil, is een nieuwe norm prediken. Het gaat haar er niet om dat vrouwen zich nu massaal gaan toeleggen op zelfbeminning, als ze dat niet willen. Het werkte voor haar ontzettend prettig en dus wil ze het delen, legt ze uit. “Het is geen moeten! En het is ook geen vervanging van sex met een ander. Ik vind het alleen interessant dat zoveel mensen het niet weten. Als je niet zoveel plezier hebt in seks, of pijn ervaart bij het vrijen, of een ander orgasme zou willen: dan kun je het eens proberen.”
Tijdrovend hoeft zelfbeminning ook niet te zijn. Sex kan er weleens bij inschieten naast alle verplichtingen die er al zijn en dan klinkt zelfbeminning al snel als een tijdrovende bezigheid – ondanks een fijne climax. Maar dat spreekt Daan vlot tegen. “Een kwartier kan al genoeg zijn! Het mag zo lang duren als je zelf wilt. Weet je wat gek is? We hebben wel tijd voor Instagram en Netflix, maar niet voor zelfbeminning.”
Lees ook
Daan Borrel schreef boek over seksualiteit: ‘Ga eens op bed liggen en ontdek jezelf’
Daan heeft gemerkt dat ze zich anders is gaan voelen nadat ze zelfbeminning toepaste in haar eigen leven. “Het geeft meer plezier in bed, maar wat ik van veel vrouwen hoor die ik voor de serie heb geïnterviewd, is dat ze merken dat het naast de sex een ander gevoel geeft. ‘Ik zit ontspannender in mijn lijf’, zeggen ze. Ze zijn minder gehaast. Dat is goed te verklaren, want het werkt net als met meditatie en yoga. Als je je lijf beter aanvoelt, merk je sneller dat je moe bent en rustiger aan moet doen. En tegelijkertijd voel je ook sneller je opwinding.”
Toen Daan besloten had haar ervaringen te delen, vroeg ze zich af hoe ze het beste haar doelgroep kon bereiken. Instagram TV bood uitkomst. Inmiddels verschenen er acht afleveringen. En daar blijft het niet bij. “Van tevoren had ik bedacht dat ik er tien wilde doen. Dat betekent dat ik er nog twee in de planning heb staan, maar misschien ga ik daar nog een stukje overheen. Er zijn zoveel bijzondere vrouwen die hier nog iets over te zeggen hebben.”