Als het aan PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen ligt, hoeven vrouwen geen cent meer uit te geven aan anticonceptie. Donderdag stemt de Tweede Kamer over anticonceptie in het basispakket.
Wij belden met Ploumen om het over haar voorstel te hebben.
Als het aan PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen ligt, hoeven vrouwen geen cent meer uit te geven aan anticonceptie. Donderdag stemt de Tweede Kamer over anticonceptie in het basispakket.
Wij belden met Ploumen om het over haar voorstel te hebben.
“Anticonceptie is geen luxe, maar noodzaak.” Met dit motto wil Lilianne Ploumen donderdag een meerderheid zien te krijgen voor haar voorstel. Of dat lukt, is nog maar de vraag. “De minster reageerde negatief in het debat. Dit betekent meestal dat de regerende partijen ook tegen zijn”, zegt ze.
Een derde van de Tweede Kamerleden is vrouw. Zou de uitslag anders zijn als de meerderheid van de Kamer uit vrouwen bestond? Ploumen: “Ja, ik denk wel dat het uitmaakt in dit geval. Alle vrouwen hebben hiermee te maken en praten erover.
Momenteel betalen alle vrouwen van boven de 21 jaar anticonceptie zelf. De pil zit tot je 18e in het basispakket, en tot je 21e valt anticonceptie onder je eigen risico. Daarna moet je het zelf betalen, tenzij je aanvullend verzekerd bent. “Maar mannen en vrouwen die minder verdienen, zijn vaak niet aanvullend verzekerd. Deze vrouwen kiezen voor goedkopere methoden van anticonceptie.”
Lees ook
Journalist start discussie over anticonceptie: ‘Mannen moeten meer verantwoordelijkheid nemen’
Een bijkomend probleem, zegt Ploumen, is dat de meeste abortussen voorkomen bij vrouwen tussen de 25 en 30 jaar. “Gynaecologen vertellen ons dat een derde van deze abortussen plaatsvond ondanks dat deze vrouwen de pil gebruikten. Bijvoorbeeld omdat zij de pil vergaten.” Voor alle vrouwen moet daarom alternatieve, vaak duurdere, geboortebeperking beschikbaar zijn, vindt Ploumen. Voor een spiraaltje betalen vrouwen nu tussen de 50 en 200 euro. Steriliseren kost 350 à 450 euro voor mannen, voor vrouwen is deze ingreep tussen de 1250 en 1500 euro.
Landelijk roept Ploumens initiatief veel bijval op. Bureau Clara Wichmann overhandigt donderdag een petitie aan de Tweede Kamer om anticonceptie terug in het basispakket te krijgen. Die petitie werd binnen twee dagen meer dan 25.000 keer getekend.
Lees ook
Deze vrouwen vinden anticonceptie óók verantwoordelijkheid van man en vertellen waarom
Gaat Ploumen zich ook inzetten voor anticonceptie voor mannen? “Er zitten haken en ogen aan de ontwikkeling van deze anticonceptie”, reageert de politica. “Maar als het ingevoerd wordt in Nederland, hoort dat ook thuis in het basispakket.” Ze vraagt zich af of vrouwen anticonceptie bij mannen neer durven leggen. “Als je geen vaste partner hebt en de man zegt ‘Ik slik de mannenpil’, zou ik dat niet vertrouwen.” Zelf is de politica dertig jaar getrouwd. “Van mijn man zou ik het wel geloven.”
De motie gaat om meer dan anticonceptie. Als het aan de politica ligt, worden ook hersteloperaties voor besneden vrouwen vergoed uit het basispakket. Datzelfde geldt voor de eigen bijdrage voor poliklinische bevalling zonder medische indicatie, en vergoeding voor kunstmatige inseminatie voor vrouwen die kanker hebben gehad. “Economisch gaat het goed in Nederland, we kunnen het betalen”, zegt de politica.
De anticonceptiepil moet weer terug in het basispakket. Daarvoor pleit @PvdA -Kamerlid Lilianne Ploumen. Vandaag dient ze een motie over het onderwerp in en wij spraken haar: https://t.co/g6Y57DIQxH.
Wat vind jij? Moet de pil ook boven de 21 jaar vergoed worden?— LINDA. (@LINDAnieuws) July 4, 2019