Uit onderzoek is gebleken dat 43 procent van de vrouwen op de arbeidsmarkt, die recent zwanger waren, te maken heeft gehad met zwangerschapsdiscriminatie. Zo ook Anne (29).
Zij moest onbetaald verlof opnemen vanwege haar zwangerschap.
Uit onderzoek is gebleken dat 43 procent van de vrouwen op de arbeidsmarkt, die recent zwanger waren, te maken heeft gehad met zwangerschapsdiscriminatie. Zo ook Anne (29).
Zij moest onbetaald verlof opnemen vanwege haar zwangerschap.
Lees ook
Vrouwen melden massaal ontslag wegens zwangerschapsdiscriminatie
Anne volgt een opleiding waarbij ze fulltime werkt en salaris krijgt. Ze zit momenteel in het tweede jaar. Toen ze tien weken zwanger was, bracht ze het bestuur van haar opleiding op de hoogte van haar zwangerschap. “Ze zeiden dat het prima was en vroegen of ik op gesprek kon komen.” Tijdens het bezoek werd haar gevraagd of ze met 34 of 36 weken zwangerschap met verlof wilde. “Ik moest daar even over nadenken, want het derde jaar begint over drie maanden, in juni, en ik ben eind augustus uitgerekend. Dat zou dus betekenen dat wanneer ik pas met 36 weken met zwangerschapsverlof ga, ik alvast een aantal weken kan starten met het derde jaar.”
Anne besluit dat ze met 36 weken met zwangerschapsverlof wil. Dat wordt goedgekeurd door de opleiding. “Ze vertelden mij dat ik dan wel zelf een tijdelijke werkplek moest zoeken voor die zes weken die ik nog meedraai in het derde jaar.” Dat bleek lastiger dan gedacht en het lukte Anne dan ook niet om een werkplek te vinden. Noodgedwongen vraagt ze van begin juni tot en met eind augustus onbetaald verlof aan. Anne was er, op het moment dat ze haar verlof indiende, namelijk niet van op de hoogte dat ze vanaf het begin haar opleiding had kunnen vragen mee te zoeken naar een geschikte werkplek.
Daar kwam ze pas achteraf achter, toen haar collega’s haar daarop wezen. “Zij vertelden mij dat dit zwangerschapsdiscriminatie is en wezen me op de actie Baby en Baan.” Je kan spreken van zwangerschapsdiscriminatie als je wordt benadeeld vanwege je zwangerschap. “De opleiding had mij, gezien mijn rechten, gewoon een werkplek en salaris moeten bieden voor die zes weken.” Zonder dat Anne het door heeft gehad, is ze vermoedelijk de dupe geworden van zwangerschapsdiscriminatie. Maar dat kun je pas zeker weten als het College voor de Rechten van de Mens haar zaak zou onderzoeken en beoordelen. Ze wil daarom andere vrouwen graag meegeven dat je altijd goed moet checken welke rechten je hebt als zwangere vrouw.
In een periode waarin financiële zelfstandigheid juist belangrijk is, is het vervelend als je toch te maken krijgt met zwangerschapsdiscriminatie. Daarom wil Baby en Baan, een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, bewustwording vergroten en handelingsperspectief bieden in geval van zwangerschapsdiscriminatie. Hier vind je alle rechten op een rij.
De naam Anne is om privacyredenen gefingeerd.