Angst en somberheid tijdens de zwangerschap komen vaak voor, maar er wordt nog veel te weinig aandacht aan besteed.
Dat zeggen onderzoekers van het Radboudumc.
Geen hulp
Een op de vijf zwangere vrouwen blijkt te kampen met mentale problemen. Dat is de uitslag van een studie van het academische ziekenhuis in Nijmegen onder 1.500 vrouwen. En wat blijkt: de meesten krijgen daar geen hulp voor. Velen denken dat deze gevoelens tijdens de zwangerschap ‘erbij horen’.
Van de onderzochte vrouwen die last hadden van angsten en sombere gevoelens, kreeg slechts vijftien (!) procent psychische hulp. De meeste vrouwen zien hun negatieve gevoelens “als een natuurlijk onderdeel van de zwangerschap”, aldus onderzoeker Pamela Browne. “Met dit onjuiste beeld in gedachte zullen vrouwen ook minder snel om hulp vragen.”
‘Te weinig hulp gevraagd’
De onderzoekers zien een belangrijke rol voor verloskundigen weggelegd om dit soort problemen aan te pakken. Er zijn al verloskundigen die dat doen. “Er wordt nog weinig hulp gevraagd, maar als het tot een hulpvraag of behandeling komt, dan blijken zwangere vrouwen in de meeste gevallen te zijn doorverwezen door de verloskundige”, zegt hoogleraar psychobiologie Carolina de Weerth.
“Zwangere vrouwen praten ook vaak pas over hun problemen als verloskundigen er expliciet naar vragen”, aldus De Weerth. Veel vrouwen vinden het moeilijk om er zelf over te beginnen. De onderzoekers pleiten er daarom voor om vragen over de mentale gesteldheid een standaardonderdeel te maken van het werk van verloskundigen.
Gezondheidseffecten als gevolg
Ook wijzen de onderzoekers erop dat mentale problemen kunnen leiden tot meer gezondheidseffecten. Zo lopen vrouwen die tijdens de zwangerschap angstige en sombere gevoelens hebben een hoger risico op vroeggeboorte en postnatale depressie. Hun kinderen lopen een iets hoger risico op een lager geboortegewicht en ontwikkelingsachterstanden.