Maandenlang werd Australië geteisterd door natuurbranden die de brandweer maar niet onder controle kreeg. Maandag is daar een einde aangekomen in de zwaarst getroffen staat New South Wales.
Sinds 240 dagen is daar geen vlammenzee meer te bekennen.
Slachtoffers
Zo meldt de brandweer van de deelstaat. Het is niet bekend wat de status is van de andere getroffen staten Queensland en Victoria. Sinds juli dit jaar kampte Australië met hevige bosbranden, met dodelijke slachtoffers (zowel mensen als dieren) tot gevolg.
Sinds oktober zijn 33 mensen om het leven gekomen door de natuurbranden. Ook voor miljoenen dieren was de brand fataal. Er zijn vaker bosbranden in Australië, maar dit jaar is het zeer extreem.
The potential for #rain for many parts of #NSW this week, especially for parts of western NSW who have largely missed out on recent rain. The map shows total forecast rain for the next 8 days. Latest NSW forecast and warnings: https://t.co/lkah7gfvKhpic.twitter.com/mU2w1wXWq6
— Bureau of Meteorology, New South Wales (@BOM_NSW) March 1, 2020
Currently no active fires in #NSW and lots of rain 🌧 forecasted over the next few days. https://t.co/MXW6bdRV5c
Het Australische klimaat is de afgelopen decennia zo drastisch veranderd, dat de zomers tegenwoordig een maand langer duren dan in de jaren vijftig. De winters zijn juist korter geworden: tegenwoordig zijn er 23 dagen met winterse temperaturen minder dan in de jaren vijftig, zo heeft de denktank Australia Institute berekend.
Hoewel een langere zomer veel mensen aangenaam in de oren zal klinken, zijn de hogere temperaturen voor Australië zeer problematisch. Met langere zomers is er meer kans op hitte en droogte. Daardoor neemt ook het risico op bosbranden toe.
De onderzoekers wijzen erop dat extreme hitte ook gevaarlijk is voor kleine kinderen en ouderen. Door hoge temperaturen overlijden volgens hen meer mensen in Australië dan door alle andere natuurverschijnselen bij elkaar opgeteld.