De zorgbonus, een bedrag als blijk van waardering voor mensen in de zorg, resulteert in veel onrust. Zo zouden werkgevers de bonus niet willen uitkeren tot een contract van terugbetaling is ondertekend.
Uitkering zorgbonus kan lang duren en dat is 'te absurd voor woorden'
Dit voor het geval dat achteraf blijkt dat medewerkers toch geen recht op het geld hebben.
Zorgbonus
FNV Zorg & Welzijn kreeg de afgelopen weken veel signalen van zorgmedewerkers over dit fenomeen. Die klachten kwamen met name uit de kraamzorg, verpleeghuizen en thuiszorg.
Maar een contract van terugbetaling blijkt niet het enige probleem. Een andere groep werkgevers zou het geld op de rekening willen houden tot de volledige afhandeling via loonbelasting of de eindcontrole van het ministerie van Volksgezondheid heeft plaatsgevonden.
“In beide gevallen kan het tot in 2023 duren voordat zorgmedewerkers de bonus, bedoeld over het jaar 2020, pas kunnen uitgeven”, aldus de vakbond. En dat terwijl het ministerie bij de verlening van de bonus eist “dat deze binnen vijf maanden wordt uitgekeerd aan de werknemers”.
Absurd
Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV, noemt het “te absurd voor woorden”. “Zorgmedewerkers werken inmiddels al bijna een jaar lang in het heetst van de strijd. Ze hebben een enorm groot risico gelopen voor hun eigen gezondheid, door zich dag en nacht onvoldoende beschermd in te zetten voor onze samenleving. Nu blijkt dat ze misschien nog wel twee jaar op de zorgbonus moeten wachten, omdat hun werkgever geen risico wil lopen. Dit is respectloos naar al die hardwerkende zorgwerkers”, aldus Jong.
De FNV kaart onder andere dit probleem donderdag aan in een overleg met Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg en Sport.
Vaccinatievolgorde
Een ander onderwerp dat volgens de FNV voor veel onrust onder zorgmedewerkers zorgt, is de vaccinatievolgorde die de overheid steeds aanpast. “Sinds begin januari verschijnen er continu berichten van specifieke beroepsgroepen die voorrang willen op hun vaccinatie tegen Covid-19. Als gevolg hiervan schuiven andere beroepsgroepen in de zorg, die al gepland stonden, steeds verder door in het schema. Als dit steeds wordt aangepast, omdat een bepaalde groep nou eenmaal harder schreeuwt, verliest de overheid haar geloofwaardigheid”, stelt Jong.
De FNV pleit ook dat alle zorgwerkers FFP2-maskers krijgen, waarvan is bewezen dat ze voldoende bescherming bieden tegen het coronavirus. Van de medische mondmaskers die ze nu dragen, is dit nog niet aangetoond. De zorgbond wijst erop dat er tot nu toe 116.300 zorgmedewerkers besmet zijn geraakt met het coronavirus. 781 kwamen in het ziekenhuis terecht en 23 zorgprofessionals zijn overleden.
Lees ook
Verpleegkundigen Daniëlle en Helene over waarom eenmalige zorgbonus niet voldoende is