Wat drijft mensen ertoe om te blijven drinken, roken of slikken? Simpel: oerinstinct, beweert verslavingsexpert Paul van Deun in zijn nieuwe boek ‘Het gekaapte brein’.
Volgens de verslavingsspecialist heeft het te maken met een mechanisme dat diep in ons zit en ervoor heeft gezorgd dat onze soort er nog altijd is. De mens is gemaakt om schaarste te overleven. We worden van nature aangetrokken tot voedsel dat zoet en vet is, omdat we daaruit de meeste energie halen. En zodra we dat gevonden hebben, voelen we ook de drang er meer van te eten. Ook nu we zoveel voedsel ter beschikking hebben. Volgens Van Deun wekt hetzelfde mechanisme de drang op te blijven drinken, roken of slikken.
Hersenfuncties verstoord
De expert stelt dat van met regelmaat verslavende middelen gebruiken, je hersenfuncties dusdanig verstoord raken dat je nog moeilijk kunt stoppen. ”Bij mensen die veel gebruiken, wordt in de hersenen een keten van reacties in gang gezet die het moeilijk maakt het gebruik nog onder controle te houden. Ze worden dan veel gevoeliger voor allerlei prikkels die alleen zij associëren met sigaretten, drank of drugs.”
Benieuwd naar het boek? Lees het hele verhaal via Blendle.
Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).