Europese Verkiezingen? Het klinkt wat saai en een ‘ver-van-je-bed-show’, maar jouw stem is invloedrijker dan je misschien denkt.
Wij leggen je uit hoe de Europese Verkiezingen werken en welke invloed jouw stem heeft.
Europese Verkiezingen? Het klinkt wat saai en een ‘ver-van-je-bed-show’, maar jouw stem is invloedrijker dan je misschien denkt.
Wij leggen je uit hoe de Europese Verkiezingen werken en welke invloed jouw stem heeft.
Op 23 mei kan je stemmen voor het Europees Parlement. Dat parlement heeft 751 zetels. Alle 28 lidstaten van de Europese Unie kiezen een deel van dat parlement. Hoe groter het land, hoe meer zetels. Duitsland heeft er bijvoorbeeld 96 en Malta heeft er 6. Nederland heeft 26 zetels.
Lees ook
Nu écht: Mark Rutte en Thierry Baudet gaan binnenkort in debat
Vaak wordt gedacht dat het Europees Parlement weinig invloed heeft, maar die invloed is de laatste jaren vooral toegenomen. Het Europees Parlement bestuurt Europa samen met de Europese Commissie (te vergelijken met het kabinet van Europa) en de Europese Raad (daarin zitten alle regeringsleiders).
Een van de belangrijkste taken van het Europees Parlement is het controleren van de Europese Commissie. Ook besluiten ze samen met de Europese Raad over de wetsvoorstellen die de Europese Commissie doet. De leden van het Europees Parlement – de mensen op wie jij stemt – bepalen dus mede welke wetten er komen in Europa.
Waar gaan die wetten dan over? Europa houdt zich bezig met allerlei grote thema’s zoals het klimaat, migratie en wereldhandel. Maar Europa beslist ook over dingen die direct je dagelijks leven raken, zoals vaderschapsverlof, het verbod op wegwerpplastic en de roamingkosten voor je telefoon.
Met jouw stem heb je dus invloed op al deze onderwerpen. Maar op wie kan je stemmen? We stemmen om de 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement te vullen. Je kan stemmen op alle partijen uit de Tweede Kamer. Ook zijn er nog extra partijen die meedoen aan de Europese Verkiezingen: De Groenen, van de Regio&Piratenpartij, Jezusleeft en Volt Nederland.
In het Europees Parlement is alleen nog iets anders aan de hand. Nederlandse partijen zitten daar namelijk samen met partijen uit andere lidstaten in Europese fracties. GroenLinks zit bijvoorbeeld in een ‘groene’ fractie samen met andere groene partijen. En de PVV zit in een fractie samen met de partij van Marine le Pen. Dat moet ook wel, want anders zouden er honderden partijen zijn.
Daarmee gaat je stem dus niet alleen naar een Nederlandse partij, maar indirect ook naar een Europese fractie. Zo zit D66 bijvoorbeeld samen met een VVD in de liberale ALDE-fractie, terwijl deze partijen in de Nederlandse politiek nog wel eens botsen. En een stem op de ChristenUnie betekent een stem op de ECR-fractie. Dat is ook de fractie waar Forum voor Democratie interesse in toonde.
De Europese Verkiezingen lijken ver van huis, maar hebben dus ook invloed op jouw dagelijks leven.Traditioneel gezien is de opkomst bij de Europese Verkiezingen laag. Zo stemde in 2014 maar 37 procent van de Nederlanders. Ter vergelijking: bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen was de opkomst bijna 82 procent.
Om de opkomst dit jaar te verhogen, is alles uit de kast getrokken. Zo poseerden Douwe Bob, Halina Reijn en Henk Schiffmacher op social media in t-shirts met teksten als ’23 mei’ en ‘De Europese Unie: friends with benefits’.
https://www.instagram.com/p/Bxe0qt3i3JR/
Ook jongeren vragen meer aandacht voor de Europese Verkiezingen. Zo gingen drie jonge Amsterdammers met De Grote Europashow het land door. Dit is een show om jongeren te informeren over Europa, maar zit ook vol met satire en entertainment. Het moet hen motiveren te gaan stemmen.
Op donderdag 23 mei kan je bij alle stembureaus in Nederland je stem uitbrengen voor het Europees Parlement. Hier kun je zien waar het dichtstbijzijnde stembureau in jouw buurt is.