Aankomende week begint de Week van het Oorsuizen. Meer dan één miljoen mensen worden in hun dagelijkse bezigheden beperkt door een piep, suis of een ander geluid.
Voor deze aandoening – genaamd tinnitus – is helaas nog geen oplossing.
Wat is tinnitus?
“Als iemand tinnitus heeft, hoort die persoon constant geluiden in zijn of haar hoofd”, legt audicien René Polle (45) uit. “Dat kunnen suizende geluiden zijn, maar ook piepjes, gebrom, of zelfs straaljagers. Er zijn ook mensen die liedjes in hun hoofd horen.”
Tinnitus uit zich dus bij elke persoon anders, maar het is altijd een geluid dat zich in iemands hoofd afspeelt. “Je kunt het dus ook niet meten. Mensen beleven het geluid, maar het is er eigenlijk niet.”
De oorzaak
Waar het precies vandaan komt, is nog steeds onduidelijk. “Klinisch gezien weten onderzoekers nog niet wat in het oor die geluiden precies veroorzaakt. Al heeft het wel iets met het gehoororgaan te maken.”
Onderzoekers omschrijven tinnitus dan ook vaak als een afwijking in het gehoor. Tegelijkertijd staat het oorsuizen niet direct met het gehoor in verbinding. Polle legt dit uit: “Je kunt het gehoor wel uitschakelen, maar daarmee verdwijnen de geluiden niet.”
Oorsuizen
Andere oplossingen bestaan er ook nog niet. “Je moet ermee leren leven”, stelt Polle. En dat is nogal een opgave, aangezien de oorsuizing geen moment ophoudt. Uit onderzoek is gebleken dat dit gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.
Zo kunnen mensen die tinnitus hebben in een depressie terechtkomen. “De geluiden kunnen gekmakend zijn. Iemand met tinnitus kan bijvoorbeeld constant een druppeltje horen vallen. Of geluiden horen alsof er bij de buren een feestje aan de gang is. Door het geluid kunnen sommigen moeilijk in slaap komen.” En dan zijn er óók nog mensen die continu het geluid van straaljagers horen. “Probeer je dat maar eens voor te stellen.”
Hoe voorkom je het?
“Gebruik gehoorbescherming als je je in een lawaaierige omgeving bevindt”, adviseert Polle. “Uit onderzoek is gebleken dat een meerderheid geen gehoorbescherming gebruikt op momenten dat dit wel nodig is. Je ziet gelukkig dat steeds meer mensen op festivals oordoppen dragen, maar alsnog wordt het te weinig gedaan. Daarnaast is het veel beter om de doppen op maat te laten maken.”
Dat je door gehoorbescherming minder geluid hoort, is volgens Polle een fabeltje. “De oordoppen houden alleen de schadelijke geluidsgolven tegen.”
Checken
Om die reden is het volgens hem belangrijk om ook oordoppen te dragen als je bijvoorbeeld aan het klussen bent. Doe je dat niet, dan kan de gehoorbeschadiging op de lange termijn grote gevolgen met zich meebrengen. “Het is zoals met roken: je hebt er pas over twintig jaar last van.”
Daarnaast roept hij op om regelmatig je gehoor te laten checken. “We checken tegenwoordig alles: ons hele lichaam – behalve ons gehoor. We moeten af van het stigma dat een slecht gehoor alleen bij ouderen hoort. Onderschat de gevolgen niet.”