In delen van het land, met name in het oosten en zuiden, dreigt door de droogte een tekort aan water. Het neerslagtekort is dit jaar tot nu toe hoger dan ooit.
Met name de hoge zandgronden in Twente en Salland hebben het zwaar.
In delen van het land, met name in het oosten en zuiden, dreigt door de droogte een tekort aan water. Het neerslagtekort is dit jaar tot nu toe hoger dan ooit.
Met name de hoge zandgronden in Twente en Salland hebben het zwaar.
De waterstand in de grote rivieren is laag en neemt verder af. Daarom gaan de waterschappen, Rijkswaterstaat en provincies bovenregionaal samenwerken. De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LWC) is opgeschaald en coördineert samen met de Regionale Droogte Overleggen (RDO-en).
Volgens de LCW is de drinkwatervoorziening vooralsnog niet in gevaar. De aanvoer van water uit de Rijn en de Maas is lager dan normaal, maar nog voldoende om er drinkwater van te maken. De LCW verwacht niet dat de aanvoer van rivierwater binnen afzienbare tijd zal verbeteren, aangezien langere tijd geen regen wordt verwacht.
De landbouw heeft op een aantal plekken in het land last van de droogte, die nu al twee maanden voortduurt. Met name de fruitteelt in Zeeland en gewassen in Zuid-Limburg hebben te maken met een groeiachterstand. Ook op de hoge zandgronden vermindert de groeikracht van de gewassen. Daar is ook al weken sprake van een sproeiverbod. De scheepvaart kan minder lading vervoeren doordat de waterstand in de rivieren te laag is.
Uit onderzoek van het KNMI blijkt voornamelijk het oosten van het land het zwaar te hebben. “Daar waar geen water beschikbaar is, kunnen we niet langer ruimtelijke functies toelaten die heel veel water nodig hebben, zoals drinkwatervoorziening”, legt het waterschap Vechtstromen uit. “In Twente is te weinig grondwater beschikbaar voor drinkwatervoorziening in de toekomst. We moeten als maatschappij dus leren anders om te gaan met water.”
Lees ook
Het goede voorbeeld: jeugd gaat korter douchen om water te besparen
Drinkwaterbedrijf Vitens meldt aan de NOS dat de vraag naar water op dit moment ‘extreem hoog’ is. Het gemiddelde verbruik ligt nu 70 procent hoger dan normaal en naar verwachting wordt dat niet veel minder, nu veel mensen vanwege corona in Nederland op vakantie gaan. Vitens heeft onderzocht wat dit betekent voor het waterverbruik bij bijvoorbeeld opblaasbadjes. “Zo’n zwembad vraagt gemiddeld 2400 liter water per zwembad. Als gebruikers dit drie keer verversen, dan hebben we bij Vitens vijf volle productiedagen nodig, alleen al voor zwembaden.”
Natuurlijk kun je korter douchen en water uit de droger bewaren om je planten water te geven, maar er zijn meer dingen die werken. Minder vlees eten scheelt bijvoorbeeld al een boel. Zo schrijft HUMO dat voor de productie van een kilo rundvlees gemiddeld 15 duizend liter water nodig is. Mocht je zelf, naast het eten van minder vlees, water willen besparen, dan kan dat met onderstaande tips.
1. Plas onder de douche
Plassen onder de douche in plaats van op de wc scheelt zes liter water per keer en als we dit met z’n allen doen, scheelt het zelfs zo’n twee miljard liter water per jaar.
2. Koop lichte kleding
Hoe donkerder de kleding, hoe meer water is gebruikt om het te produceren. Het verven van een kilo textiel kost gemiddeld honderd liter water, dus tel uit je winst.
Lees ook
Met déze zes handige tips verminder je overmatig watergebruik
3. Was je auto in de wasstraat
Uiteindelijk is dat zelfs goedkoper én het scheelt je een hoop gedoe. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) verbruik je in de wasstraat gemiddeld vijftien liter water per auto. Als je de auto zelf wast, verbruik je maar liefst 75 liter water.
4. Handig plantjes water geven
Er zijn verschillende manieren om water te besparen als je je planten water geeft. Zo zorgt waterbesparende druppelirrigatie voor een constante watertoevoer naar je planten en dat betekent al snel 70 procent minder water dan wanneer je een gieter gebruikt. Dit komt doordat de irrigatie ervoor zorgt dat het water precies komt waar het moet zijn. Ook raadt het WNF aan ’s ochtends de tuin te besproeien: dan heeft het water tijd om in de grond te trekken en verdampt het minder snel. Of geef ze maar één keer in de week veel water, in plaats van elke dag een beetje. Zo zullen de wortels dieper de grond in groeien om water te zoeken.
5. Neem een vaatwasser
Probeer zoveel mogelijk afwas in de vaatwasser te stoppen, want met de hand afwassen kost net wat meer water. Studentikoos je teiltje vullen met water en sop is toch minder verantwoord dan je zou denken.
6. Douche korter
Het is een open deur, maar als je twee minuten korter doucht dan normaal, scheelt dat al gauw vijfhonderd liter (!) per maand. Best de moeite, toch? En als je toch bezig bent: installeer een waterbesparende douchekop en waterbesparende beluchters op al je kranen.
7. Douchen in plaats van badderen
In bad gaan klinkt als een waterbesparende optie – je laat het water immers niet de hele tijd stromen, zoals in de douche – maar toch is het alles behalve duurzaam. Met het nemen van een douche verbruik je tussen de zestig en tachtig liter water, bij het badderen is dat honderdvijftig tot tweehonderd liter water.
Lees ook
Met deze praktische tips kan óók jij direct bijdragen aan een beter milieu