Het wordt vaak genoemd als onderdeel van een fitte levensstijl: een glas (warm) water met citroensap. Toch zijn de meningen over hoe goed dit voor je is verdeeld. Hoe gezond is het nu echt?
LINDA. zoekt het uit en zet feiten en fabels op een rij.
Het wordt vaak genoemd als onderdeel van een fitte levensstijl: een glas (warm) water met citroensap. Toch zijn de meningen over hoe goed dit voor je is verdeeld. Hoe gezond is het nu echt?
LINDA. zoekt het uit en zet feiten en fabels op een rij.
Hoe jammer ook, je valt niet direct af van water en citroensap. Er zijn verschillende theorieën die stellen dat citroensap goed is voor de spijsvertering, maar er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dat onderbouwt. Het is wel zo dat water drinken, met of zonder citroen, je metabolisme op gang helpt, stelt Niket Sonpal, een New Yorkse gastro-enteroloog (specialist in maag-darm-leverstelsel). Door veel water te drinken, heeft je maag sneller een vol gevoel. Maar citroensap is geen magisch middel dat vet verbrandt.
Vaak gehoord: voor het ontbijt een glas water met citroensap drinken, is goed voor je spijsvertering. Bovendien bevat citroenwater pectinevezels en die zouden je hongergevoel onderdrukken. De aanwezigheid van die vezels in citroen is zeker een feit. Deze pectinevezels zitten echter vooral in de schil, zaden en het vruchtvlees. Die krijg je niet in grote hoeveelheden binnen als je citroensap mengt met water. Daar pluk je dus de vruchten niet van. En laten we eerlijk zijn, niemand heeft zin in een losse citroenschil als snack.
Citroenwater zou het lichaam ‘ontgiften’. Maar je lijf kan niet ontgiften met speciale sappen of middelen. Het ruimt zelf wel afvalstoffen op en doet dat met behulp van de lever en de nieren. Geen enkel onderzoek laat zien dat citroenwater hierbij een rol speelt. Bij dierenonderzoek is wel aangetoond dat citroenwater de lever helpt, maar of dat ook zo bij mensen werkt, is niet bekend.
De populariteit van citroenwater zit ‘m vaak in het feit dat er veel vitaminen en mineralen in citroen zitten, en dan vooral vitamine C. Maar dit geldt natuurlijk voor heel veel fruit en groente. In die zin is een citroen gewoon een citroen. Als je bij het ontbijt of lunch gewoon een stuk fruit neemt, kom je ook aan je vitamine C. Dan heb je niet per se een glas citroenwater nodig.
Een bewering die wel echt is onderzocht: citroenwater is slecht voor je gebit. Professor Damien Walmsley, wetenschappelijk adviseur aan the British Dental Association, deed meerdere onderzoeken. Hij stelde dat ‘hoe zuurder een drankje is, hoe groter de eroderende werking is’. Vooral bij warm water is de schade groter dan bij koud water. ‘Citroensap heeft een pH-waarde tussen 2 en 3, wat betekent dat het erg zuur is. De temperatuur van het water kan het eroderende effect versterken, omdat tanderosie zwaarder is bij hogere temperaturen’, stelt hij.
Doet het veel voor je lichaam? Nee. Maar het drinken van citroenwater kan niet veel kwaad, stellen voedingswetenschappers. Het is immers gewoon water met een smaakje, en er zit weinig suiker in citroen. Citroenwater is sowieso een gezonder alternatief dan zoete sapjes, chocolademelk of frisdrank. Dus in die zin is het gezond(er). Je moet er natuurlijk geen liters van drinken, want dan is het weer slecht voor je tanden. Diëtisten adviseren daarom één glas per dag.
Kun je niet zonder je glas citroenwater? Drink het dan met een rietje, of sla het in één keer achterover. Daar zal je gebit blij mee zijn.
Dit artikel is eerder verschenen op 12 april 2020.
Vegetarisch eten is 'ongezond' of 'konijnenvoer': dit zijn alle feiten en fabels die je moet wetenLees ook