In meerdere ziekenhuizen stijgt het aantal verpleegkundigen op de intensive care dat last heeft van psychische problemen. De reden is de coronapandemie.
Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl langs verschillende ziekenhuizen.
Psychische klachten
Om hoeveel procent van het personeel het gaat, kunnen veel ziekenhuizen niet zeggen. Ook het aantal verpleegkundigen dat daardoor ziek thuis zit, blijft onbekend. Maar het is in ieder geval wel duidelijk dat het er meer zijn dan vóór de pandemie.
Volgens Alwin Eijsenga, verpleegkundig hoofd van de ic in Amsterdam UMC, is het nog maar de vraag of personeel dat met psychische klachten thuis zit, nog terugkeert naar de ic.
Volgens een woordvoerder van het Erasmus MC in Rotterdam is de vraag naar psychologische ondersteuning in coronatijd flink toegenomen. Dat het werk op de ic mentaal zwaar kan zijn, is algemeen bekend. “Maar normaal gesproken zijn ze verantwoordelijk voor één of twee patiënten en nu waren dat er drie”, zegt de woordvoerder tegen NU.nl.
“Als je een patiënt hebt die instabiel is, kun je er zelf bij zijn. Maar als dat er meer zijn, kun je het gevoel hebben dat je de controle verliest. Dat is erg stressvol.”
Hulplijn en nazorgprogramma
De ziekenhuizen proberen hun ic-personeel op verschillende manieren te helpen om heftige gebeurtenissen te verwerken. Denk hierbij aan het inzetten van psychologen of maatschappelijk werkers of middels ontspanningsworkshops.
Het Amsterdam UMC heeft een speciale hulplijn in het leven geroepen en in het UMC Utrecht hebben ze een speciaal nazorgprogramma opgezet. In Rotterdam heeft het Erasmus MC een eigen centrum dat zich richt op de aanpak van mogelijk langdurig verzuim door fysieke op psychische klachten die ziekenhuiswerk veroorzaken.
Lange termijn
Juist nu de druk op de ic afneemt, komen psychische klachten bovendrijven. “We moeten ons realiseren dat symptomen van psychische overbelasting zich eventueel later zouden kunnen openbaren”, aldus een woordvoerder van het Leids Universitair Medisch Centrum.
“Het is denkbaar dat er op langere termijn ook hulp moet zijn, juist als het qua COVID-19-zorg rustiger is. Bepaalde problemen openbaren zich vaak dan pas”, zegt ook Eijsenga van Amsterdam UMC.