Voor ongeneeslijke zieke kinderen tussen 1 en 12 jaar die uitzichtloos lijden, wordt actieve levensbeëindiging mogelijk. De coalitie is het eens geworden over een regeling die dat mogelijk moet maken.
Dat meldt RTL Nieuws.
Actieve levensbeëindiging kind
Bronnen melden dat de ministerraad er vrijdag een besluit overneemt. Wat er precies in die regeling komt te staan? Allereerst moet een arts zelf constateren dat er geen ‘redelijke mogelijkheid’ is om het uitzichtloos lijden weg te nemen, de ouders van het kind moeten toestemming geven en er moet daarnaast ook een expert geraadpleegd worden.
In de conceptregeling staat ook dat het niet ondenkbaar is dat het beëindigen van het leven ook met de kinderen zelf besproken wordt, voor zover mogelijk. Verbale én non-verbale signalen van het kind moeten worden meegenomen. Mocht het zo zijn dat het kind aangeeft te willen blijven leven, dan is toestemming van de ouders niet genoeg om tot euthanasie over te gaan.
Voor ongeneeslijk zieke kinderen tot 1 jaar is actieve levensbeëindiging al een optie. Kinderen tussen 12 en 16 jaar kunnen zelf om euthanasie vragen, mits de ouders daarvoor toestemming geven. Maar de groep tussen 1 en 12 jaar valt tussen wal en schip.
Gevoelig onderwerp
De enige manier om een ongeneeslijk ziek kind in die groep te laten overlijden, is ‘versterven’: stoppen met het toedienen van eten en drinken of palliatieve sedatie. Daar moet volgens de kinderartsen een einde aan komen en het kabinet gaat daar nu dus werk van maken.
Het is en blijft een gevoelig onderwerp. Uit onderzoek bleek al eerder dat ook ouders van ernstig zieke kinderen behoefte hadden aan een regeling die hen zou kunnen helpen.