Een lerares stelt levensvragen aan haar leerlingen, en daar rollen hele wijze uitspraken uit.
Zes tieners, wijze woorden: 'Misschien gaan onze kinderen ook over ons zeuren, man'
Suna Floret, docent Burgerschap op het Rotterdamse Albeda College, gaat voor OneWorld in gesprek met tieners van een juridische opleiding op mbo-4-niveau.
Wel geld voor de Notre Dame, niet tegen armoede
Racisme, feminisme, homofobie, vooroordelen over het mbo en de tekortkomingen van ouders: alles is voor de jongeren bespreekbaar. Wat ontstaat is een open gesprek over hun dromen (advocaat worden) en frustraties (wel geld voor de Notre Dame, niet voor armoedebestrijding).
Mbo’ers worden niet gezien
“Het maakt me zo boos als ze zeggen dat een mbo’er niets kan”, zegt Avinsha (18) bijvoorbeeld. Haar klasgenootje Elida (18) vult aan: “Wij hebben straks een voorsprong op het hbo, juist omdat we er drie jaar langer over doen dan havoscholieren. Wij hebben dan ook al twee keer twintig weken stage gelopen. Maar het lijkt alsof dat allemaal niet wordt gezien.”
Lees ook
De eindexamens zijn begonnen: zo help je je kind in deze periode
Soms weten ouders ook niet beter
Ronan (19) – de stille denker – wordt soms moedeloos van volwassenen. Vooral scheiden doen ze vaak op een onverstandige manier. “Sommige ouders laten hun kinderen mentaal in de steek.” Zijn klasgenoot Almyrando (18) denkt mee. “Soms weten ouderen het ook gewoon niet beter, man.”
Lees het hele artikel via OneWorld.