De zes genomineerden voor de World Press Photo, de belangrijkste wedstrijd in de fotojournalistiek, zijn woensdag bekend gemaakt. Er werden ruim 78 duizend foto’s ingestuurd.
Worden de foto’s niet juist weergegeven? klik dan hier
De zes genomineerden voor de World Press Photo, de belangrijkste wedstrijd in de fotojournalistiek, zijn woensdag bekend gemaakt. Er werden ruim 78 duizend foto’s ingestuurd.
Worden de foto’s niet juist weergegeven? klik dan hier
Opvallend is dat vier van de zes beelden direct of indirect gerelateerd zijn aan geweld. Een foto gaat over natuurbescherming en een over migratie. Dit zijn de genomineerden:
1. Huilend meisje bij de Mexicaanse grens – John Moore (Getty Images)
Op deze foto is een eenjarig huilend meisje in Honduras te zien, terwijl haar moeder wordt gefouilleerd. De foto is genomen op 6 april, vlak nadat Amerika een ‘zero-tolereance’-beleid had ingevoerd om mensen die illegaal de grens probeerden over te steken te weigeren. De foto veroorzaakte veel ophef, omdat kinderen en ouders door de grenspolitie gescheiden zouden worden.
2. De dapperen – Brent Stirton (Getty Images)
Deze foto is een lid van de Akashinga, een Zimbabwaanse groep die volledig bestaat uit vrouwen. De Akashinga probeert de wilde dieren en de natuur te beschermen door zoveel mogelijk samen te werken met andere lokale initiatieven.
3. De verdwijning van Jamal Khashoggi – Chris McGrath (Getty Images)
De Saoudi-Arabische journalist Jamal Khashoggi verdween tijdens een bezoek aan het Saoudische consulaat in Istanbul. Volgens Turkse bronnen is Khashoggi tijdens het bezoek doelbewust vermoord door mannen uit het netwerk van de Saoudische kroonprins Mohammad bin Salman. De verdwijning kreeg veel media-aandacht en zorgde voor veel spanningen binnen de internationale politiek.
4. Slachtoffers van een gifgasaanval in Ghouta – Mohammad Badra (EPA)
In februari vorig jaar werd Ghouta, een gebied net buiten de Syrische hoofdstad Damascus dat in handen was van de rebellen, gebombardeerd met lucht- en raketaanvallen én gifgas. Hoewel officiële cijfers ontbreken, schatten instanties dat dit bombardement aan ten minste duizend mensen het leven heeft gekost. Ook raakten zo’n vijfduizend mensen gewond. Op deze foto zijn slachtoffers te zien van de gifgasaanval.
5. Zwangere voormalig FARC-strijders – Catalina Martin-Chico (Panos)
Sinds het vredesakkoord tussen FARC-strijders en de Colombiaanse overheid zijn veel voormalig guerilla-strijders in verwachting geraakt. Tijdens de guerilla-oorlog gold dat oorlog altijd voor zwangerschap moest worden gesteld. Baby’s werden achtergelaten bij familie of de vrouwen moesten verplicht een abortus ondergaan. De vrouw op de foto is voor de zesde keer in verwachting. De vijf eerdere zwangerschappen werden allen vroegtijdig beëindigd.
Lees ook
Dit zijn de genomineerden van de ‘World Press Photo van het Jaar’ 2018
6. Weesjongen in Tsjaad – Marco Gualazzini (Contrasto)
Politieke conflicten en de gevolgen van klimaatverandering veroorzaken een humanitaire crisis in Tsjaad, in centraal Afrika. Het Tjaadmeer, een groot zoetwatermeer in het land, is de afgelopen zestig jaar bijna negentig procent in volume afgenomen, waardoor een belangrijke bron van voedsel en inkomsten is opgedroogd. Ook terreur-beweging Boko Haram is actief in het gebied. Op de foto is een weesjongen te zien voor een muur vol tekeningen van raketten en raketwerpers.